10 WIST-JE-DATJES

10 WIST-JE-DATJES

Redactie

TIEN HISTORISCHE WIST-JE-DATJES OVER WAREGEM KOERSE

  1. De afstand van de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen was in het debuutjaar 1858 4.600 meter. Ook vandaag is dat zo, maar dit is niet altijd het geval geweest. In 1887 werd de afstand immers aangepast naar 3.800 meter. Er werd echter altijd twee keer over de Gaverbeek gesprongen. In 1903 werd de afstand verlengd tot 4.100 meter met een start aan de overzijde van de renbaan. Vanaf 1951 werd er gekoerst over 4.200 meter. In 1965 werd er opnieuw een wijziging doorgevoerd en moest er 4.500 meter afgelegd worden. In 1966 kreeg de Grote Steeple opnieuw de afstand van in het begin van zijn bestaan: 4.600 meter.
  2. Opmerkelijke winnaar van de Grote Steeple in 1862! De winnende jockey was de Brit HARRY LAMPLUCH die in het zadel zat van Cat’s Paw. Opvallend is echter dat deze jockey in hetzelfde jaar de Grand National in Aintree, nabij Liverpool kon winnen met The Huntsman. Of hoe het treinverkeer van invloed was in de evolutie van de internationale paardenrennen. En een teken dat de Grote Steeple van Waregem toen al een heel hoog aanzien had.
  3. Gelijkheid tussen man en vrouw was in 1922 nog niet zo vanzelfsprekend… Al zeker niet voor wat de prijs van een ingangsticket betrof. De mannen betaalden 20 frank ingang, terwijl dames voor 10 oude Belgische franken binnen mochten. Opmerkelijk: wie officier was en gekleed was in zijn militaire uitrusting moest, net als de dames, slechts 10 frank betalen. Kinderen mochten mee aan de voordeelprijs van 5 frank. Op het middenplein was de ingangsprijs 3 Belgische frank.
  4. Pakweg 100 jaar geleden was de trein uiteraard het meest gebruikte vervoermiddel om naar Waregem af te zakken. Maar geleidelijk aan deed de auto zijn intrede in de maatschappij. Dit was ook te zien op het programmablad van Waregem Koerse. In 1926 stond er voor het eerst de volgende info onderaan het officiële programma: ‘Grand garage pour autos à 100 mètres de l’hippodrome’.
  5. In 1939 viel Waregem Koerse op 29 augustus, enkele dagen voor de Duitse inval in Polen. Er stonden zoals gewoonlijk zeven koersen op het programma. Op het laatste moment kon de Leie-prijs niet doorgaan. Dit was een speciale koers waarin de officiers met paarden uit het leger aan de start kwamen. Deze ren werd voor het eerst gehouden in 1919, maar moest 20 jaar later omwille van ‘Guerre entre l’Allemagne et la Pologne’ geannuleerd worden. Er waren oorspronkelijk 15 paarden ingeschreven voor deze editie.
  6. In 1960 slaagde BABILAH in een bijna ongeloofwaardige stunt. Ze won met jockey René Couétil op dezelfde dag zowel de Grote als de Kleine Steeple! Ook al waren er dat jaar slechts 4 deelnemers in de Grote Steeple, het blijft een prestatie die in de moderne tijden onmogelijk is. Blijkbaar was de merrie op dat moment ook sinds korte tijd drachtig.
  7. Als eerste over de finish komen in de Grote Steeple en toch niet winnen! Dit overkwam PIPERNIC in 1988. De favoriet van de Stal Chaignon klopte NIKEL III, maar meteen na de aankomst stelden de koerscommissarissen een onderzoek in. De trainer van NIKEL III, die als tweede over de finish kwam, had immers een klacht ingediend. Net voor de laatste hindernis had PIPERNIC zijn rivaal gehinderd en hierdoor werd hij naar de tweede plaats verwezen. Op die manier kon NIKEL III toch nog zijn verdiende zege behalen. Het was de eerste keer dat een paard in de Grote Steeple zijn zege moest afstaan na een beslissing van de renleiding.
  8. In 1984 was er koninklijk bezoek op de hippodroom: prinses Astrid en aartshertog Lorenz kwamen naar Waregem. Enkele weken later zou hun huwelijk plaatsvinden. Ze zagen dat jaar de smaakvol genoemde JEROBOAM II de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen winnen.
  9. Het hoogste aantal deelnemers dat in de Grote Steeple-Chase aan de start kwam is 25. Dit gebeurde in 1991. Het absolute Waregem Koerse record van aantal starters dateert van de Prijs Jacques du Roy de Blicquy van 1992. Toen kwamen er 26 paarden aan de start. Dit aantal is ondertussen al vele jaren niet meer mogelijk, want het maximumaantal is vandaag beperkt tot 14.
  10. De laatste merrie die de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen kon winnen was UMEA IV in 1993. Een jaar eerder won ze in Waregem ook de Prijs André du Monceau de Bergendal (Kleine Steeple).