ARABISCHE VOLBLOEDEN

ARABISCHE VOLBLOEDEN

Redactie

ARABISCHE VOLBLOEDEN OP WAREGEM KOERSE

Wat 30 jaar geleden ondenkbaar was, zou pakweg vijf jaar terug nog niet zo gek meer geklonken hebben: een ren voor Arabische volbloeden op Waregem Koerse. Anno 2021 is het een feit en het is een van de grootste vernieuwingen in 174 jaar Waregem Koerse. Een nieuw paardenras mag deelnemen aan de hoogdag van de Belgische paardenrennen. Alhoewel, nieuw? Eigenlijk niet, want de Arabische volbloed is in principe de stamvader van alle renpaarden in de wereld.

Doorheen de verschillende eeuwen heen is het doel van paardenrennen altijd geweest om het paardenras te verbeteren. Steeds meer kracht ontwikkelen om een ultieme mix tussen snelheid en uithouding te krijgen. Afhankelijk van het doel waarvoor de paarden gefokt werden ontstonden er doorheen de tijd verschillende kruisingen. Die werden stopgezet op het moment dat een officieel stamboek van het bewuste paardenras in voege trad. Zo stammen de drafpaarden oorspronkelijk af van de Engelse volbloeden. Daarvoor moeten we teruggaan naar het begin van de 20ste eeuw of soms nog eerder, naar de tweede helft van de 19de eeuw. De Engelse volbloed stamt eigenlijk af van drie vaderpaarden met Arabisch bloed. Hiervoor moeten we meer dan 300 jaar terug in de tijd reizen, want zowel Beyerly Turk, Darley Arabian en Godolphin Arabian leefden rond of na het jaar 1700. Deze drie paarden met Arabisch bloed vormen dus eigenlijk de stamvaders voor alle renpaarden die vandaag de dag in professionele rennen in actie komen.

Drie doelen

Maar in tegenstelling tot de Engelse volbloed en het draversras kreeg de Arabische volbloed doorheen de eeuwen een andere weg in zijn geschiedenis. De verschillende draversrassen en de Engelse volbloed werden in de eerste plaats ingezet in de wedstrijden. Elk met hun specifieke vereisten: speedraces, uithoudingsraces, hindernisrennen… Er waren en zijn veel verschillende variaties, maar uiteindelijk was en is het winnen van een ren het grootste doel. Bij de Arabische volbloeden ligt dit anders. Zij werden meer dan 1000 jaar geleden al bij de bedoeïenen gefokt om in woestijngebieden op jacht te gaan. Daarnaast werden ze gebruikt bij plundertochten tussen naburige stammen. Ook bij de profeet Mohammed is er al sprake van de Arabische volbloed waarbij er een uithoudingstest was over 10 kilometer om te weten te komen welk paard het beste was. De Arabische volbloed evolueerde uiteraard en vandaag de dag worden ze gebruikt voor een drietal doelen. Hierbij denken we aan de endurancewedstrijden waarbij het dier als ‘woestijnpaard’ in staat moet zijn om vele tientallen kilometers af te leggen. Deze wedstrijden kunnen op hoog niveau soms oplopen tot het afl eggen van een afstand van 160 kilometer, al dan niet gespreid over twee dagen. Ook schoonheidswedstrijden zijn van belang in de traditionele Arabische fokkerij. Als derde doel kan een Arabische volbloed gefokt worden om deel te nemen aan galoprennen. De voorbije dertig jaar is er bij de Arabische volbloed wel een evolutie merkbaar. Waar voordien de drie aspecten terug te vinden waren in een en hetzelfde paard, richt men zich nu meer tot specialisatie.

Het prille begin

In ons land begon de rensport eind de jaren ’80 aandacht te krijgen van enkele fokkers van Arabische volbloeden. Dit gebeurde op amateuristisch niveau, maar hun enthousiasme straalde uit over de hippodrooms van Sterrebeek en Oostende waar er een vijftal rennen per jaar mochten doorgaan. In 1994 werd er een grote stap vooruit gezet. De Arabian Horse Racing Club of Belgium (AHRCB) werd als vzw opgenomen en de rennen werden officieel erkend door de Belgische Jockey-Club. Onder het voorzitterschap van Nicole Carlin en later Nelly Philippot zou er geleidelijk aan een groei zijn in het aantal rennen voor Arabische volbloeden. De rennen voor ‘de Arabieren’ werden in die periode aanzien als een leuk extraatje na de Engelse volbloeden. Maar de eerste stap was gezet en hulp was onderweg…

Steun van het Midden-Oosten

Eind de jaren ’90 kon de AHRCB een nieuwe grote stap zetten. Door sponsoring uit het Midden-Oosten ging het prijzengeld de hoogte in. Normaal gezien is een koersvereniging afhankelijk van de omzet en de weddenschappen om hun prijzenpot te bepalen. Maar de Arabische volbloeden konden rekenen op organisaties uit de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar om de prijzenpotten te vertienvoudigen. Het promoten van de Arabische volbloed gebeurde niet alleen in ons land, maar ook in gans Europa werden er steeds meer koersen gehouden voor de mooie Arabische tegenhanger. En elke gulle sponsor kon wel ergens zijn pijlen op richten. Vanuit Qatar koppelde men de Arabische volbloeden aan grote internationale meetings zoals het Arc de Triomphe-weekend in Paris Longchamp of Glorious Goodwood. Vanuit de Verenigde Arabische Emiraten kwam er met de President of the UAE Cup een challenge waar de beste Europese toppers de degens konden kruisen. Ook Abu Dhabi werd in de kijker gezet. Doorheen de jaren ’10 van deze eeuw organiseerde dit emiraat in naam van Sheikh Mansoor bin Zayed Al Nahyan het Global Arabian Horses Flat Racing Festival. Onder het motto ‘One World, One Capital’ werd enerzijds Abu Dhabi gepromoot. Anderzijds kregen landen over alle continenten, van Australië tot de VS, van Zuid-Amerika tot Noord-Europa steun en fondsen om de Arabische volbloed te promoten en in de kijker te zetten.

De Belgische Messi

De fi nanciële injecties zorgden er wel voor dat de eigenaars, trainers en fokkers een keuze moesten maken. Ofwel bleven ze traditioneel fokken en bleven ze zich richten op de endurance en de ‘schoonheidsshows’. Ofwel fokten ze gericht op snelheid om de strijd aan te gaan met de snellere Arabische volbloed die vooral in Zuid- West- Frankrijk al een mooi circuit aan rennen had. Wie wou koersen moest mee op de trein van de snelheid. In ons land zijn de wit-zwarte kleuren van Johan Verstrepen en zijn Dijkhoeve Arabians ondertussen een begrip. Ook het zwarte buis van Peter Deckers is in binnen- en buitenland succesvol. Stal Vido Keersmaekers uit Geel was eveneens een gekende naam op het programmablad. De naam Vido is afkomstig van de namen Victor en Dorine en deze fokkers gaven de liefde voor de Arabische volbloed door aan hun zoon Timo. Vorig jaar kon Timo als fokker, eigenaar en trainer een van de strafste Belgische prestaties neerzetten in de geschiedenis van de Belgische paardenrennen. Zijn schimmelhengst MESSI kon in eigen land al schitteren. Hij won in Waregem de President of the UAE Cup, de koers die normaal gezien in niet-coronatijden de jaarlijkse topper in Oostende is. Maar in het najaar van 2020 zette de achtjarige topper iets prachtigs neer. Het begon met tweede plaatsen in het mondaine Baden-Baden en Paris Longchamp. Maar in de met 1 miljoen euro gedoteerde Qatar World Cup behaalde MESSI een onverwachte tweede plaats. Dit leverde hem een ticket op naar Abu Dhabi waar begin december de Jewel Crown verreden werd. Met in totaal 1.200.000 dollar aan prijzen is dit de hoogst gedoteerde ren voor Arabische volbloeden. En MESSI deed wat zijn naamgenoot uit de voetbalwereld al zo vaak heeft kunnen doen: met klasse scoren op een belangrijk moment. MESSI kon op die manier de Belgische fokkerij van Arabische volbloeden in gouden letters op de wereldkaart plaatsen. Of hoe enthousiasme en liefde voor de Arabische volbloed doorheen drie decennia konden groeien naar het meespelen op het allerhoogste niveau.

Op 31 augustus zetten de Arabische volbloeden een nieuwe stap in hun opmars. Op Waregem Koerse kunnen we in de Sheikh Mansoor Festival Cup genieten van dit prachtig en edel paardenras.