BARON PHILIPPE CASIER

BARON PHILIPPE CASIER

Redactie

Gesprek met voorzitter baron Philippe Casier

WAREGEM KOERSE IS EEN COMPLETE BELEVENIS DIE MEE IS MET HAAR TIJD

Sinds 2007 is baron Philippe Casier voorzitter van de Koninklijke Waregemse Koersvereniging. Hij is daarmee de vijfde generatie Casier in het organisatiecomité. Waregem Koerse is voor hem een familietraditie en als kleine jongen stond hij al op het parcours aan de zijde van wijlen zijn vader Jean. We vroegen hem wat het volksfeest Waregem Koerse en de paarden voor hem betekenen.

Hoe ziet een dag Waregem Koerse eruit voor u?

“Ik doe niets”, lacht de baron. “Bram staat grotendeels in voor de organisatie, samen met heel wat medewerkers uiteraard. Op sportief vlak kunnen we rekenen op onze ondervoorzitter, Thierry Storme, en de mensen van Sport Vlaanderen. Er staat een uitstekend team klaar om alles in goede banen te leiden.

Ik houd me vooral bezig met de buitenlandse genodigden. We moeten ons beste beentje blijven voorzetten om Waregem Koerse op de internationale kalender te houden. Dit is voor mij de uitgelezen kans om de VIP’s warm te houden voor het spektakel dat Waregem Koerse is.”

De dagen die voorafgaan aan Waregem Koerse zijn druk. Ik sta in voor het persoonlijke onthaal van onze genodigden. De ochtend van Waregem Koerse ga ik samen met hen ontbijten. Daarna voorzie ik nog een laatste check-up op het plein en kunnen de bezoekers binnenstromen.

Bij het koersverloop hoort ook het ritueel van de bekeruitreiking na de finish. De aankomst mag een feest zijn voor iedereen, we zetten de winnaars in de bloemetjes en ze krijgen de kans om een woordje uitleg te geven. Ik mag de aangename taak op mij nemen om mee te lopen met de dames van Miss België die na elke ren de prijzen uitreiken.

Eens de stress van de rennen en de Grote Steeple voorbij is, kunnen we pas echt beginnen genieten. Dan hebben we tijd om een frietje te eten, champagne te drinken en een beetje te babbelen.”

Wanneer komt u aan op het plein?

“Als ik goed geslapen heb en een beetje honger krijg, dan is het moment gekomen om me naar het plein te begeven….” 

Wat zijn uw leukste herinneringen aan Waregem Koerse?

“Ik herinner me vooral de drukte die eraan voorafging. Ik spreek over de jaren ‘50 – ‘60 – ‘70. Mijn grootouders woonden hier in het Huis ‘Kasteel’ Casier. Vanaf een week of twee voor de koersen was er enorme bedrijvigheid en een heus familiefeest. We gingen dagelijks naar de renbaan. Ik hoorde als kleine jongen al de discussies over bijvoorbeeld de verkoop van de tickets, wie zullen we uitnodigen, welke trainers, welke paarden …

De paarden stonden tijdens het jaar in Brussel, maar in de zomer ruilden ze hun stallen voor Oostende. Daar renden ze bijna dagelijks in de plaatselijke hippodroom. Tijdens hun terugkeer naar Brussel was Waregem een vaste tussenstop.

Dit waren hoogdagen, niet enkel voor onze familie, maar ook voor de Belgische paardenwereld. Zestig tot zeventig procent van de paarden waren toen Belgisch. Die haalden een ontzettend hoog niveau, ook internationaal. Waregem Koerse was toen echt een spektakel, zelfs kolonels van het Franse leger kwamen tot hier en reden de koersen.

Er was veel leven in de brouwerij, niet alleen tijdens de koersen, maar ook ervoor en erna. Vandaag de dag komen de paarden een dag op voorhand aan, grotendeels uit Frankrijk, maar ‘s avonds zijn ze al weer weg.” 

Waar komt uw liefde voor paarden vandaan?

“Mijn liefde voor paarden noem ik relatief. Mijn familie was wel steeds met paarden bezig, net als heel wat andere families in Waregem. Mijn vader was ook een groot paardenliefhebber. Ik kan zelf paardrijden en heb dit ook veel gedaan, maar toen ik het professioneel leven instapte, had ik hier veel minder tijd voor.

Mijn vader had soms eens een renpaard, voor het plezier, samen met enkele vrienden. Maar zelf heb ik nooit die behoefte gehad, ook niet om als eigenaar deel te nemen. Ik zeg vaak: “Iedereen in Nokere heeft een paard, behalve ik.”

Ik ben steeds betrokken geweest bij heel wat activiteiten. De eventing, de Jockey-Club, de paardenjacht, lid van het Europees netwerk… Ook nu ben ik nog actief achter de schermen. Neem bijvoorbeeld de financiering voor de paardenrennen, dat is een groot probleem. Dit moet bespreekbaar blijven en ik zet me hier graag voor in. Het begint al bij het feit dat paardenrennen geen sport is, maar een landbouwactiviteit. Fokken van (ren) paarden valt onder deze sector en dus ook de paardenrennen.

In België is er geen enkel systeem rond de financiering voor de rennen. In bijna alle landen ter wereld wordt de sector gefinancierd door de weddenschappen op de paarden. In Frankrijk stroomt zes tot acht procent van de inkomsten uit de weddenschappen door naar de paardenrennen. In Italië wordt het prijzengeld dan weer gesubsidieerd door de overheid en gaan de winsten van de weddenschappen naar de overheid. Dit kennen we hier niet, dus blijf ik actief in gesprek, in het algemeen belang van de paardensport.”

Welke grote veranderingen heeft Waregem Koerse al ondergaan?

“De basisingrediënten bestaan al 175 jaar. De Gaverbeek, de tribunes, het volksfeest … Dit concept is onveranderd. Wel zijn we mee geëvolueerd met de tijd. In de jaren ‘70 werden een nieuwe piste en tribunes gebouwd, In de jaren ‘80 kwam het commerciële aspect erbij, het sponsor- en vipgebeuren. Net op tijd, want de inkomsten uit weddenschappen vielen al een tijdje terug en de sponsors en vips hebben ons toen helpen overleven. Ook de prijzengelden konden we optrekken zodat het aantrekkelijker werd om hier te komen rennen. Dit heeft Waregem Koerse absoluut een boost gegeven.

Er kwam een intensievere samenwerking met Stad Waregem en betere relaties met andere paardenverenigingen. Ook de wisselwerking tussen Bloso, het latere Sport Vlaanderen, en de Koninklijke Waregemse Koersvereniging hebben voor een zekere extra dynamiek gezorgd. In de jaren ‘90 bouwden we samen een nieuw stallencomplex met het oog op het WK mennen dat toen voor de deur stond. Ook de jumping en eventing hebben hiertoe bijgedragen. Deze events waren er zonder Waregem Koerse waarschijnlijk nooit gekomen.

Tegenwoordig moeten we zorgen voor een belevenis, een compleet en waardig evenement. De paardensport is niet gekend bij het grote publiek, dus moeten we hen aanspreken op een andere manier. Waregem Koerse is het oudste eendagsevenement in België dat jaarlijks georganiseerd wordt. We mogen niet vergeten dat dit evenement er mee voor gezorgd heeft dat Waregem een stad in galop is. Dat we samen met Sport Vlaanderen en Stad Waregem een eigen paardencomplex hebben met professionele stallen. Dat er jaar na jaar, generatie na generatie, met een bepaalde visie en zin voor ontwikkeling en ondernemen, hard gewerkt is om er het evenement van te maken zoals we het nu kennen.

Wist je trouwens dat Waregem Koerse ooit is gestart als oogstfeest? Daarom valt het altijd de dinsdag na de laatste zondag van augustus.”