CALISCO DE KERSER

CALISCO DE KERSER

Redactie

HET GEDULD VAN GROTE STEEPLE: WINNAAR CALISCO DE KERSER

27 augustus 2019. De ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen kent met CALISCO DE KERSER een prachtige winnaar. Jockey Olivier Jouin kan genieten van de Waregemse roem. Patrice Quinton (eigenaar/trainer) zet als Ecurie des Dunes het zegerecord nog wat scherper. Negen zeges op rij in de Grote Steeple! Ongezien… en het plan om het jaar daarop een tiende zege op rij te behalen ligt klaar. Maar corona laat de hele wereld in een andere richting draaien… Ook de nieuwe Waregemse held ontsnapt niet aan de huidige wetten en de gevolgen.

Het lijkt wel een andere wereld waarin de laatste editie van de ING Grote Steeple- Chase van Vlaanderen werd verreden. 2019, toen de wereld nog geen pandemiezorgen kende. Snikheet was het aan de boorden van de Gaverbeek toen 14 deelnemers zich opstelden voor de 152ste Grote Steeple-Chase Van Vlaanderen. Voor het eerst sinds 2013 gebeurde dit zonder TAUPIN ROCHELAIS. De viervoudige winnaar van de Grote Steeple was wel aanwezig op de Gaverbeekhippodroom, maar niet meer om te koersen, wel om gehuldigd te worden. Deze unieke ster die als enige de Grote Steeple vier keer na elkaar kon winnen, verdiende het om een gepast en feestelijk afscheid te krijgen. De kans is klein dat we zo’n grootheid nog eens aan de Gaverbeek zullen zien. Maar wie zou de opvolger van de levende legende worden? Patrice Quinton had er uiteraard zijn zinnen op gezet om zijn zegereeks verder te zetten. Maar in een internationaal veld met niet alleen Franse deelnemers, maar ook Engelse en een Duitser was de strijd heel open. De kansen wisselden, maar op het moment van de waarheid kwam de Franse jockey Olivier Jouin met een perfecte timing naar voren. De laatste hindernis sprong hij met zijn CALISCO DE KERSER aan de binnenzijde van zijn rivaal ARC DU CHATELET. Op weg naar de fi nish zagen we de blauworanje kleuren van Ecurie des Dunes nog eens versnellen. CALISCO DE KERSER gaf aan Patrice Quinton een negende zege op rij! Na Royal Fou (2011-2014), Martalin (2012-2013- en Taupin Rochelais (2015-2016-2017-2018) had het winnende team uit Dragey een nieuwe hoofdrolspeler.

Waregemse ervaring

Dat CALISCO DE KERSER de Grote Steeple kon winnen was eigenlijk niet zo verrassend. Alle vakjes om te kunnen schitteren in de Waregemse topper konden vooraf al aangevinkt worden. De toen 7-jarige ruin had immers al veel ervaring aan de Gaverbeek. Als vierjarige kon hij in de Prijs Baron Casier terugkijken op een tweede plaats. In 2017 nam hij deel aan de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen en werd hij tweede achter de onnavolgbare TAUPIN ROCHELAIS. Op 5-jarige leeftijd zoiets kunnen presteren is niet evident. Het vertrouwen in CALISCO DE KERSER was zo groot dat Patrice Quinton hem in datzelfde jaar liet starten in de Gran Premio Merano in Italië. Daar werd hij eervol zesde. Daarna was het uitkijken naar Waregem waar CALISCO DE KERSER de 152ste editie van de Grote Steeple op zijn naam kon schrijven. De bedoeling was om de nieuwe ster van Ecurie des Dunes een lange vakantie te geven en in de zomer van 2020 opnieuw toe te werken naar de grote afspraak in Waregem. Dit plan lukte eerder al bij TAUPIN ROCHELAIS, MARTALIN en ROYAL FOU.

Plan B

Maar toen kwam corona en werd op 17 april beslist dat Waregem Koerse 2020 niet zou plaatsvinden…Naast alle belangrijke werelden gezondheidsproblemen bracht dit voor het team Quinton een bijkomende vervelende vraag met zich mee: wat doe je met een paard waarbij alles in het teken staat van Waregem als die meeting afgelast wordt? Je zou de draad in Frankrijk terug kunnen opnemen. Bij onze zuiderburen werd er in de eerste lockdown alweer gekoerst vanaf 11 mei. Paardenrennen is big business in Frankrijk en de staat steunde een vlotte heropstart. Maar als CALISCO DE KERSER in Frankrijk zou lopen en succesvol was, dan zou zijn handicapwaarde ook de hoogte ingaan. Dan zou het eerder zo geslaagde trainingsplan van Patrice Quinton niet uitgevoerd kunnen worden. Dus moest noodgedwongen ‘plan B’ bovengehaald worden. En dat was… wachten en geduld hebben. Wachten op betere tijden, wachten op een betere wereld, wachten op de terugkeer van Waregem Koerse. En op het moment dat er perspectief kwam om op 31 augustus een Grote Steeple te hebben, werd het werkritme van de laatste laureaat ook weer verhoogd. Het onderhouden van de basisconditie werd aangevuld met snelwerk. Op 23 mei volgde in Granville het wederoptreden in een Steeple-Chase over 4.300 meter. Voor het eerst na zijn zege in de Grote Steeple van 2019 nam CALISCO DE KERSER weer deel aan een wedstrijd. Het leverde een beloftevolle tweede plaats op achter de winnaar die 5 kilogram meer moest dragen. Plan B lijkt dus voorlopig te werken. Zo kan Waregem Koerse na een jaar onderbreking toch uitkijken naar een CALISCO DE KERSER die zijn titel maar al te graag wil verlengen. Op die manier kunnen Ecurie des Dunes en Patrice Quinton een gooi doen naar een onvoorstelbare tiende zege op rij in de Grote Steeple.