DRIE KAMPIOENEN

DRIE KAMPIOENEN

Redactie

DE DRIE LEGENDARISCHE KAMPIOENEN VAN WAREGEM KOERSE

Elke sport heeft zijn grote kampioenen die de sport kleuren met mooie verhalen uit een ver of dicht verleden. In de wereld van de paardenrennen is dit zeker niet minder het geval, integendeel, achter elk paard schuilt er een mooi verhaal. Maar in 175 jaar Waregem Koers steken er drie namen bovenuit die in de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen het publiek in vervoering konden brengen door hun uitmuntende prestaties. In 153 eerder verreden edities van de Waregemse Grote Steeple konden 14 paarden hem twee keer winnen. Een uitzonderlijke situatie die we gemiddeld minder dan 1 keer in een decennium meemaken. Maar drie paarden stijgen nogmaals boven dit alles uit. In deze jubileumeditie verdienen ze het om extra in de kijker gezet te worden. We doen dit in chronologische volgorde.

SPECTRE

WINNAAR 1873-1874-1877-1878-1879

Van de drie namen is SPECTRE wellicht de minst gekende. Afbeeldingen of schilderijen zijn van hem niet bewaard gebleven. Toch was dit een enorm getalenteerde volbloed. Hij behoorde toe aan J.R. Ridell. Deze Engelsman zou in Oostende woonachtig geweest zijn en was op Waregem Koerse al een grote en gekende naam. Zo won hij als eigenaar en jockey in 1863 de Grote Steeple met CAREW. Ook in 1865 was hij de winnende eigenaar toen BANTING zich de beste toonde. Maar in 1873 kwam hij voor het eerst met SPECTRE aan de start. SPECTRE was toen slechts 5 jaar oud en zijn jockey Reginald Ridell was op te merken in de roze eigenaarskleuren met witte schuine band en een zwarte pet. Slechts drie deelnemers kwamen aan de start van deze Grote Steeple, maar toch werd het een koers vol dramatische wendingen. Het tempo bij het naderen van de Gaverbeek was zo traag dat het paard CIGARETTE II in het water terecht kwam. SPECTRE derobeerde op dat moment. Maar omdat de jockey van zijn tegenstander veel tijd verloor door opnieuw in het zadel te geraken, kon SPECTRE bij een nieuwe, geslaagde poging zijn tocht succesvol verderzetten en een grote voorsprong uitbouwen. Toen CIGARETTE II aan de overzijde nog eens viel, kon de zege SPECTRE niet meer uit handen glippen.

Respect tot in Parijs

In 1874 kwamen er vijf deelnemers aan de start en was vooral het niveau veel hoger. Bij de bookmakers was LA VEINE favoriet. Die behoorde toe aan baron Finot die in Parijs heel wat toppaarden had en vanuit de Franse hoofdstad was afgezakt naar Waregem. Het was het jaar dat de allereerste Grand Steeple- Chase de Paris in Auteuil verreden werd. Dat deze merrie een uitzonderlijk talent was, zien we terug bij het feit dat ze een jaar later deze belangrijkste hindernisren van Frankrijk kon winnen. Dit vormt meteen ook een bewijs dat Waregem in die tijd inderdaad de Franse Parijse top naar zijn landelijke gebieden kon krijgen. Het peloton bleef de hele koers mooi bij elkaar. In de laatste ronde probeerde het Franse talent LA VEINE afstand te nemen, maar SPECTRE kon steeds volgen en nam in de eindfase afstand van zijn Franse rivale. Hij won met vier lengten voorsprong en die zege maakte een grote indruk.

Drie keer na elkaar

In 1875 stond SPECTRE opnieuw op het programma en was hij zelfs aanwezig op de renbaan. De weergoden waren dat jaar echter eens niet op de Waregem Koerse-afspraak. Omwille van de te zware ondergrond besloot zijn eigenaar om zijn paard terug te trekken. Het was wachten tot 1877 om SPECTRE, toen 9 jaar oud, opnieuw aan de start te zien verschijnen. In een veld van vijf deelnemers toonde hij zich opnieuw de beste. Het was echter de laatste keer dat Reginald Ridell in het zadel zat. Na zijn zege in 1878 probeerde hij op 11-jarige leeftijd de Grote Steeple voor een vijfde keer te winnen. De prijzenpot was in 1879 gedaald naar 2.000 frank in plaats van 3.000 en de afstand was eenmalig slechts 3.500 m. in plaats van 4.600m. Toch kon dit de spanning blijkbaar niet drukken. Het tempo bij de zes deelnemers lag hoger dan normaal. Drie paarden maakten in de eindfase nog kans op de overwinning. De nauwelijks 4-jarige MIGNONNE werd aan de laatste hindernis bijgehaald door de zeven jaar oudere SPECTRE. Die zou in de laatste meters zijn jongere tegenstanders gemakkelijk op snelheid hebben kunnen kloppen. In 1880 kwam SPECTRE nog een zesde keer aan de start in de Grote Steeple. Na een weigering aan de Gaverbeek eindigde hij derde op slechts drie deelnemers.

 

REDPATH

WINNAAR 1887-1888-1891-1892-1893-1895-1896

REDPATH is wellicht de naam die al het meest in de geschiedenisverhalen van Waregem Koerse is opgedoken. Niet onlogisch, met zeven zeges in de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen is hij de absolute recordhouder. Het is een record dat nooit meer gebroken kan worden. De naam Redpath bleef ook verder leven omdat dit de benaming was van het grote cafetariagebouw dat van in de tweede helft van de jaren ’80 tot 2017 op de hippodroom was. Van 1982 tot en met 1990 was er ook een hordenren op Waregem Koerse met de naam ‘Prijs Redpath’.

Van Engeland naar Frankrijk

Om in te schatten hoe goed Redpath geweest is, moeten we zijn koerscarrière in twee delen verdelen. Enerzijds hebben we zijn grootse prestaties in Engeland en Frankrijk. Anderzijds kwam REDPATH pas in ons land aan de start op 10-jarige leeftijd nadat hij al naam en faam had gemaakt in onze buurlanden. REDPATH werd in 1877 in Ierland geboren en werd op driejarige leeftijd naar Engeland verkocht. Hij nam pas deel aan zijn eerste koers toen hij 7 jaar oud was. Maar toen zag men het talent bovendrijven en een jaar later, in 1885, nam hij deel aan de Grand National in Aintree waarin hij eervol vierde werd. In datzelfde jaar won hij de Grand Steeple-Chase de Paris. Deze koers was en is nog steeds de meest prestigieuze Steeple-Chase van het Europese vasteland. Daarna werd de vosruin verkocht aan de stal Crombez en zette hij in 1887 zijn carrière verder in België.

Waregemse held

Bij zijn eerste deelname aan de Grote Steeple- Chase Van Vlaanderen was de afstand ingekort naar 3.800 meter. De Gaverbeek moest echter uiteraard nog steeds twee keer gesprongen worden en dit vormde voor de 10-jarige REDPATH geen enkel probleem. In een klein peloton van vier deelnemers won hij gemakkelijk met twee lengten voorsprong. Zijn jockey droeg de oranje eigenaarskleuren met groene mouwen en een rode pet. In 1888 kwamen opnieuw slechts vier deelnemers aan de start. REDPATH had echter het top-weight van 71kg, maar kon toch met vijf lengten voorsprong makkelijk afrekenen met zijn tegenstand. Het jaar daarop was REDPATH er niet bij. In 1890 wel, maar hij moest in GENERAL STRUTHUS zijn meerdere erkennen. Twee jaar eerder waren de rollen nog omgekeerd. In 1891 was REDPATH eigendom geworden van Baron Grenier. Dit betekent dat zijn jockey Halsey de blauw-rood gecirkelde uitrusting moest dragen en een blauwe pet. Met deze look zou hij het laatste decennium van de 19de eeuw domineren. Zijn overwinning in 1891 kwam er na hevige strijd met NIEUPORT-BAINS die eigendom was van zijn vorige eigenaar, de heer Crombez. REDPATH won met driekwartlengte voorsprong, maar had wel 9 kilogram minder te dragen dan zijn dichtste tegenstander. Een gevleide zege, maar dat werd in 1892 gecompenseerd door een overduidelijk meesterschap. Opnieuw slechts vier deelnemers en een makkelijk machtsvertoon met drie lengten voorsprong. In 1893 was REDPATH de enige overgebleven deelnemer en was zijn evenaring van SPECTRE een feit. Opmerkelijk is het daaropvolgende jaar 1894. REDPATH werd teruggetrokken in de Grote Steeple- Chase van Vlaanderen om deel te nemen in de Prix de Flines, een bijnummer waar slechts één keer over de beek gesprongen moest worden. Blijkbaar had zijn entourage het gevoel dat zijn vorm niet echt uitstekend was, want de toen 5-voudige winnaar eindigde pas vierde en laatste. Door zijn mindere prestaties was REDPATH wel gevoelig gezakt in de handicap. En toen hij in 1895 opnieuw zijn geliefkoosd Waregem zag, herleefde hij. Met slechts 61,5 kg op de rug kon hij met jockey William Buckley een zesde zege behalen. Na een spannende strijd had hij een halve lengte voorsprong op FIACRE die weliswaar 13,5kg meer moest dragen. Het was dus de tweede keer dat hij kon profiteren van een ideaal gewicht in de handicap. Dit doet weliswaar weinig tot niets af van zijn prestatie, want de Grote Steeple was toen- en ook nu nog- eenmaal een handicap.

Zevende zege

Het gewicht dat REDPATH in 1896 moest dragen speelde geen rol bij het behalen van zijn zevende en ultieme overwinning. De prijzenpot was opnieuw gestegen naar zijn oorspronkelijke 3.000 frank. Op 19-jarige leeftijd, een ouderdom die voor renpaarden toen ook al extreem hoog was, kon hij zijn laatste en meest besproken triomf behalen. Bij het naderen van de laatste hindernis stak de vermoeidheid bij de Waregemse held de kop op. Hij kwam ten val, maar de jockey haastte zich om opnieuw in het zadel plaats te nemen. Van de vijf deelnemers was echter enkel RECOIL nog in koers. Die kwam echter te laat om REDPATH bij te benen en zo kon REDPATH een ongelooflijke zevende zege behalen.

 

TAUPIN ROCHELAIS

WINNAAR 2015-2016-2017-2018

Dat we na deze twee grootheden uit de 19de eeuw zo’n 120 jaar moesten wachten op een nieuwe mega-kampioen, is niet zo verrassend. De paardensport en de fokkerij evolueerden. Alles ging sneller, de concurrentie werd ruimer… Maar de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen bleef steeds een handicap. Hierdoor moest de winnaar het jaar daarop meer gewicht dragen. Hierdoor is het in de moderne tijden ontzettend moeilijk om de koers twee keer na elkaar te winnen. Maar toen kwam TAUPIN ROCHELAIS. De grijze volbloed kwam op 2 september 2014 voor het eerst naar Waregem. Hij startte onder de kleuren van Ecurie des Dunes/Patrice Quinton en dit zorgde ervoor dat zijn naam opviel tussen de acht deelnemers. Patrice Quinton had immers met ROYAL FOU en MARTALIN (twee keer) de drie vorige edities gewonnen. In 2014 won ROYAL FOU voor een tweede keer, maar TAUPIN ROCHELAIS gaf met een tweede plaats zijn visitekaartje af. Hij toonde dat de Grote Steeple hem op het mooie grijze lijf geschreven was. In 2015 kwamen er 14 deelnemers aan de start in de Grote Steeple. De kwaliteit was hoog en de Duitse KAZIO zette TAUPIN ROCHELAIS tot op het einde onder druk. Maar met zijn jockey Thomas Beaurain kon hij zijn eerste zege in de Grote Steeple behalen. Een jaar later moest TAUPIN ROCHELAIS 4 kg meer dragen, maar zette hij een prestatie neer waarbij de handicapper geen genade kon tonen. Hij won met maar liefst 20 lengten voorsprong op VARABAD DU BUISSON, een deelnemer die in Parijs tegen de subtop liep en dus voor een hoge theoretische vormwaarde van de koers zorgde. Het gevolg was dat TAUPIN ROCHELAIS in 2017 met 73 kg op pad moest. Zijn jockey Thomas Beaurain regelde het tempo echter op ideale wijze en de ondertussen bijna wit geworden Waregemse lieveling won een derde keer op rij.

De sterkste prestatie

Daarna werd gedacht dat de carrière op een hoogtepunt zou worden beëindigd. Maar Patrice Quinton voelde dat TAUPIN ROCHELAIS nog steeds alles in zijn mars had. De handicapper- hij kon niet anders dan zijn job doen- wou het feest verstoren en gaf hem een topgewicht van 76kg. Met 8kg minder kwam dat jaar ook DEFI D’ESTRUVAL aan de start. Dit was een grote Frans belofte die getraind werd door de Franse kampioenstrainer Guillaume Macaire. TAUPIN ROCHELAIS stond eigenlijk voor een onmogelijke opdracht. Maar op Waregem Koerse 2018 maakte hij het onmogelijke waar! Hij won voor de vierde keer een top-handicap op rij. Ongezien in Waregem! Ongezien in de wereld! Hiermee is TAUPIN ROCHELAIS de enige die de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen vier keer op een rij kon winnen.

In 2019 nam TAUPIN ROCHELAIS afscheid van Waregem en kreeg hij een speciale huldiging als eerbetoon voor zijn grootse prestaties aan de boorden van de Gaverbeek. Kampioenen uit verschillende tijden en eeuwen vergelijken is onmogelijk. Het hoeft ook niet, maar de waardering en de namen laten verder leven is het minste dat we kunnen doen als dankbaarheid voor al het mooie genot dat ze ons gegeven hebben.