DUBBELINTERVIEW

DUBBELINTERVIEW

Redactie

Dubbelinterview
met Francky Dury en Kurt Vanryckeghem

WE WERKEN AAN ÉÉN PROJECT,
ELK OP ONS EIGEN TERREIN

De een coacht een voetbalteam, de ander een stadsbedrijf met bijna 1.000 medewerkers. Maar Francky Dury, coach van SV Zulte Waregem en Kurt Vanryckeghem, burgemeester van dé Belgische paardenstad, hebben nog wel het een en ander met elkaar gemeen. Hun Zuid-West- Vlaamse mentaliteit, om maar iets te zeggen: voeten op de grond, hard werken en veel goesting om vooruit te gaan. Je zou hen zelfs kunnen vergelijken met Waregemse trekpaarden, die – elk op hun terrein – Waregem naar een hoger niveau tillen.

Twee trekpaarden, het is een vergelijking waar ze zelf wel wat in zien. “We leiden allebei een ploeg en onze belangrijkste taak is de neuzen in dezelfde richting te houden”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem. “Zodra enkele individuen een andere richting inslaan, lukt het niet meer. Ik vergelijk mijn job als burgemeester daarom vaak met die van Francky: ik ben ook een soort coach die het team bij elkaar moet houden.” “Ik zie het als een compliment voor ons beiden”, beaamt Francky Dury. “Al is het coachen, sturen en motiveren van mensen in de laatste jaren wel ongelooflijk veranderd. Mensen zijn mondiger geworden en hebben over alles een mening. Zeker in Kurt z’n branche, maar ook in het voetbal. Tegelijk zit het verschil bij topatleten hem tegenwoordig niet meer in de techniek, de tactiek of de fysiek, maar wel in the mind. Wil je mensen drijven tot een high performance, dan moet je hen écht kunnen overtuigen. Dat is niet eenvoudig. Maar áls het lukt, dan kan je veel bereiken.”

De complexiteit van coachen

Burgemeester Vanryckeghem is het eens met zijn collega uit de sportwereld. De wereld verandert en de manier waarop je een stad bestuurt, evolueert mee. “De tijd dat de dorpsbrouwer of de notaris burgemeester waren, is al lang voorbij. Strikt hiërarchische machtsposities verdwijnen en dat is maar goed ook. Maar het vraagt wel om een nieuwe aanpak en dat maakt de zaken vaak complexer. Als je nu een beslissing neemt, moet je die heel goed kunnen onderbouwen, werken met participatietrajecten, enzovoort. Bovendien wordt alles wat je doet meteen bekritiseerd via de sociale media. Vroeger kreeg je om de drie weken eens een boze brief, en dat was dat. Het is er dus zeker niet eenvoudiger op geworden.” Francky Dury kan erover meespreken. Toen Zulte Waregem de PO1 finale verloor op Anderlecht stond het marktplein vol supporters, vorig seizoen presteerde de ploeg iets minder goed. “En als het wat minder gaat, haken mensen af of hebben ze kritiek.” “Nochtans hebben we in Waregem het geluk trouwe supporters te hebben”, vindt burgemeester Vanryckeghem. “Hadden we dat jaar tegen Anderlecht gewonnen, dan stond het marktplein nog altijd vol.” (lacht)

Stad van voetbal en paarden

De rol van Waregem als paardenstad valt niet te ontkennen, maar vraag je een willekeurige Vlaming wat hij weet over Waregem, dan valt sowieso het woord voetbal. Voor de stad is het een reden om onder meer te investeren in de vernieuwing van het voetbalstadion. “Het effect daarvan mag je niet onderschatten”, zegt Kurt Vanryckeghem, “het geeft het Waregemse voetbal en onze supporters een enorme boost. Zowel voor de stad als voor het voetbal is het een win-winverhaal. Het zet ons nationaal op de kaart.” “Ons trainingscomplex behoort op dit moment tot de top zes in België”, vult Francky Dury aan, “we moeten daar fier op zijn en de uitdaging aangaan om het goed te onderhouden. Supporters identificeren zich ook met het nieuwe stadion. En het wordt nog mooier: er komen een hotel, twee woontorens en kantoren. Als ik om me heen kijk, zie ik overal kranen en bouwwerven. Voor mij is dat het bewijs dat hier een grote drive zit, hier zit business.”

Werken aan een project

Deel uitmaken van een team en samen werken aan een project, dat is wat beide mannen in Waregem houdt. “Als je succes hebt als trainer, krijg je wel kansen om andere dingen te doen”, zegt Francky Dury, “maar op dat moment ben ik blij dat ik deel uitmaak van een positief project. Ik amuseer me dan zo in dat project, dat ik het verder wil afwerken. Ik voel me betrokken in een groter verhaal en zie het elke dag groeien. Daar haal ik veel voldoening uit.” Op het moment van ons interview komt Kurt Vanryckeghem op voor CD&V in het Vlaams Parlement, maar dat betekent geenszins dat hij van plan is om Waregem te verlaten. “Ik wil proberen om voor de regio iets te betekenen in Brussel. In het Vlaams Parlement hebben ze niet enkel politicologen en advocaten nodig, maar ook mensen die met de voeten in d’eirde stoan, zoals we dat zeggen in Waregem. Mensen die weten wat er leeft op lokaal niveau. Ik denk dat ik daar zeker mijn steentje kan bijdragen. Zou ik moet kiezen, dan koos ik zeker voor het lokale mandaat, het dichtst bij de mensen. Ik ben nu eenmaal een sociaal beest. Bovendien ben ik hier geboren en getogen. Ik heb op drie verschillende plaatsen gewoond, maar telkens op minder dan driehonderd meter van de kerktoren. Waregem heeft alles: sport, cultuur, uitgangsleven, … De Waregemnaar is ook een harde werker: work hard, play hard, dat is ons motief. We hebben veel goede ondernemers en zijn een welvarende stad, waardoor we de luxe hebben te kunnen investeren. Het is een stad op mensenmaat, waar de mensen elkaar kennen, op café spreken we elkaar aan met de voornaam. Daarom staat de deur van mijn bureau ook letterlijk altijd open. Je loopt gewoon binnen, zonder dat je eerst voorbij drie secretaresses moet. Daar wordt geen misbruik van gemaakt, dat is heel plezant.”

Nieuwe generatie staat klaar

Francky Dury is bezig aan zijn zevende jaar als trainer van Zulte Waregem, in 2024 zal Kurt Vanryckeghem in totaal 18 jaar burgemeester zijn. Denken ze er al aan om de fakkel door te geven? “Er staan in Waregem nog tal van projecten op stapel”, zegt Kurt Vanryckeghem, “een nieuw politiegebouw, een nieuw brandweergebouw, Het Pand en alle aantakkingen volledig vernieuwen, inzetten op fietspaden en trage wegen, … De komende 6 jaar zijn er nog gigantisch veel uitdagingen. Daarna hoop ik in schoonheid te eindigen en nog eens iets anders te doen in mijn leven. Dan is het tijd voor de nieuwe generatie.” “Ik denk dat ik nog een jaar of drie – vier aanblijf als trainer”, pikt Francky Dury in. “In die jaren wil ik van Zulte Waregem een stabiele linkerkolomploeg maken en een aantal goede jonge spelers opleiden. Daarna mag iemand anders het overnemen. Die persoon wil ik nog wel ondersteunen, maar ik ga niet meer naar de trainingen komen kijken. Ik wil wel met hem gaan eten en advies geven vanuit mijn expertise. Als je de fakkel doorgeeft, moet je ook loslaten.” Kurt Vanryckeghem knikt: “Niet schoonmoederen.”