ERIC DEVOS

ERIC DEVOS

Interview

GESPREK MET ERIC DEVOS

“ Winnen op Waregem Koerse geeft een formidabel gevoel”

Winnen op Waregem Koerse. Het is de ultieme droom van heel wat eigenaars van renpaarden. Als die droom niet één keer, maar driemaal werkelijkheid wordt, dan kan je er extra hard van genieten. Dit is het geval bij Eric Devos. De paardenliefhebber uit Deerlijk won vorig jaar met het paard LUGANO de Prijs Felix de Ruyck. Eerder liep DELFINA in 2014 naar de zege in de Jacques du Roy de Blicquy-Steeple. SASI deed dit huzarenstukje al in 1997. We kijken even terug naar die mooie momenten met een man voor wie de Belgische paardenrennen een echt feest zijn en in het bijzonder Waregem Koerse.

Hoe ben je in contact gekomen met de paardenrennen?

Dit dateert eigenlijk al van in het begin van de jaren ’80. Mijn zus Denise en mijn schoonbroer hielden toen, hier in Deerlijk, het Lindenhof open. In die periode was er in ons land gemiddeld een viertal keren koers per week. Na de rennen kwam wijlen Dion Caby, een gekende trainer, vaak langs met zijn vrienden. Ze maakten me warm om samen met mijn broer Paul een paard te kopen. Dit heette Mireira. Dit paard evolueerde heel positief en zo kregen we de smaak te pakken. Ik zie echter heel graag hindernisrennen en wou paarden kopen met het oog op Waregem Koerse. Maar het is niet eenvoudig om meteen het ideale paard te vinden.

Wat weet je nog van de eerste deelname?

Dat was in 1987 met het paard FLEUR, een vierjarige merrie en dit was in de Prijs Gaverbeek, een hordenren. Ze liep een goeie koers, maar eindigde net niet bij de eerste drie. De jaren nadien nam het enthousiasme nog toe. Ja, want in 1991 kon ik enkele dagen voor de koers ESENVEBE kopen. Die nam deel aan de Kleine Steeple en werd derde op 25 deelnemers. Later had ik ook nog LOUABES die vierde werd. En toen kwam SASI.

Hoe kwam SASI bij jou terecht?

Ik had contact met iemand van de Gaverranch die heel goed de Franse paardenrennen volgde. Via hem en de jockey Thierry Poché kon ik dit paard kopen. Daarna hebben we SASI op training gezet bij de kampioenstrainer Jerome Martens. Het jaar waarin hij won, is uiteraard een fantastische herinnering. Vier jaar geleden won DELFINA diezelfde koers. Deze merrie kregen we dankzij een tip van Lieven Lannoo.  Ik had haar samen met mijn goeie vrienden Jan Moerman en Luc Lannoo. Ze zijn allebei hele grote liefhebbers en kennen heel goed de Franse paarden. Ook LUGANO hebben we samen, net als FERRANO, een paard met een mooie origine waarin we geloven.

 

Deze paarden worden getraind door Armel Le Clerc. Dit was tot voor enkele jaren een nieuwe naam in Waregem. Hoe kwam je bij hem terecht?

Na mijn samenwerking met Thierry Poché wou ik veranderen en op aanraden van Lieven Lannoo en Luc Lannoo zijn we bij deze Franse trainer terecht gekomen. Hij traint in de buurt van de zee. Daar kan men gebruik maken van efficiënte trainingsmethodes. De paarden galopperen in het water en dit is ideaal voor de spieren en de uithouding.

Wat betekent Waregem Koerse eigenlijk voor jou?

Het is een evenement waar we al weken op voorhand beginnen over te spreken. Ik hou van plezier maken en mijn hobby is mijn vrienden uitdagen en een beetje zeveren onder elkaar. Dat is het leuke aan de sport. De weken en dagen voordien kan je leuke voorbeschouwingen houden. Da’s plezier maken. Maar tijdens de koers verandert dit gevoel naar nervositeit. Tijdens de koers leef ik enorm mee. Als het dan goed afloopt, dan volgt de echte euforie. Dan kan je feesten en genieten met vrienden en supporters. Daarom ga ik ook zo graag hier in België naar de koers. Veel liever dan in Frankrijk. Hier kan ik in Oostende of Waregem genieten van de gezelligheid, van de ambiance. En ik vier samen met al mijn vrienden.  Da’s het mooiste wat er is.

Hoe beleef je de dinsdag van Waregem Koerse?

Vanaf half negen krijg ik al telefoontjes van mensen die tips vragen. Maar dat is niet evident om te geven. Het kan niet altijd lukken, hé. Tegen de middag zakken we dan af naar Waregem waar we met de vrienden samen iets eten. Da’s altijd een heel gezellig moment, want dan babbelen we over de paarden en bouwen we de spanning op. Rond 14u komen we aan op de renbaan. Vanaf dan begin ik wat zenuwachtiger te worden.

Welk type paard heb je nodig om te schitteren op Waregem Koerse?

Het paard moet goed rechtsom draaien. De hindernissen volgen elkaar snel op en er moet veel gesprongen worden. Dit in tegenstelling tot Auteuil. Dit is weliswaar de belangrijkste renbaan van Frankrijk, maar het is een totaal ander parcours. De hindernissen liggen er veel verder uit elkaar. Voor Waregem heb je een ander type paard nodig. En dit paard moet fris aan de start verschijnen. Je mag doorheen het jaar dus niet te veel gelopen hebben. Maar ook de jockey is belangrijk. Toen LUGANO vorig jaar won, zat Pierre Dubourg in het zadel en hij hield de tegenstand constant in de gaten. Hij zag welke paarden het lastig kregen. Op die manier wist hij wie hij niet moest volgen in het parcours. Zo kon hij zich ideaal positioneren.

Een dolgelukkige Eric Devos viert de overwinning van DELFINA. De merrie won de Prijs Jacques du Roy de Blicquy in 2014.

Op welke plaats kijk je naar de koers?

Ik kijk altijd op de eigenaarstribune, recht over de Gaverbeek. En tussen de koersen hebben we een vaste plaats aan de bar die aan de achterkant van de tribune is.

Had je ooit durven denken dat je drie keer zou winnen?

Neen, ik heb dit nooit gedacht. Je hoopt natuurlijk om te winnen, maar dit is niet evident. Je moet in de eerste plaats geluk hebben. Een beetje ervaring kan ook helpen, maar je moet vooral veel geduld hebben. Soms kan je een heel goed paard hebben, maar het moet nog én fit én in topvorm zijn op het goeie moment.

Hangt na drie zeges een vierde overwinning in de lucht?

Och, we gaan heel rustig blijven. We bekijken dit heel realistisch. Het is niet evident om een paard aan de start te laten verschijnen. Hopelijk zijn we er opnieuw bij. We gaan in ieder geval proberen.

Maar een gezellige feestnamiddag wordt het in ieder geval.

Zeker en vast!