GEORGES HOSTE

GEORGES HOSTE

Redactie

Al 172 jaar is Waregem Koerse een hoogdag voor mensen in en rond Waregem. Ze leven ernaartoe, helpen mee op en rond de hippodroom en halen herinneringen op aan vroeger jaren. Bij sommigen gaan die herinneringen wel heel ver terug. Wij legden ons oor te luisteren bij Woonzorgcentrum De Meers en tekenden er het verhaal op van Georges Hoste (92) en Jan Callens (92).

“GEEN PAARD GEZIEN OP MIJN EERSTE WAREGEM KOERSE”

Georges Hoste

Georges Hoste (92) werd geboren in de Anzegemse deelgemeente Ingooigem. Zowat zijn hele leven was hij actief als toneelspeler, grimeur en imitator van Charlie Chaplin. Zijn eerste bezoek aan Waregem Koerse was een valse start, maar in de loop der jaren haalde hij die schade ruimschoots in.

Inkom: 12 Belgische frank

“Op mijn zeventiende mocht ik voor de eerste keer naar Waregem Koerse”, herinnert Georges zich, “samen met vier vrienden. We kregen allemaal wat zakgeld mee: 20 Belgische frank, als we al ons geld samentelden. Voor we naar de paardenrennen trokken, reden we naar de markt om sigaretten te kopen. Die kostten destijds 10,5 frank. We dronken ook nog elk een pintje, waarvoor we 5 frank betaalden. Toen we uiteindelijk aan de ingang van renbaan belandden, lazen we op het bord: ‘inkom: 12 frank’. Dat hadden we niet meer, dus we zijn nooit binnengeraakt. Als men ons achteraf vroeg hoe de koersen waren geweest, antwoordden we ‘heel goed, maar we hebben geen paard gezien!’”

Waregem Koerse vanop de eerste rij

“Intussen heb ik mijn schade wel ingehaald. In de loop der jaren bezocht ik Waregem Koerse verschillende keren. Vorig jaar bezochten we de paardenrennen met Woonzorgcentrum De Meers. De paarden reden voorbij pal voor onze neus, ik had ze nog nooit van zo dichtbij gezien. Dat was een fantastische belevenis.” “Vroeger was Waregem Koerse een bijzondere feestdag in de streek. Alle fabrieken en de bedrijven uit de streek sloten de deuren, zodat hun werknemers naar Waregem Koerse konden. Op de markt van Waregem werd het evenement afgesloten met vuurwerk. Daar kwam altijd veel volk op af.”