Guido Verkindere

Guido Verkindere

Redactie

Gesprek met Guido Verkindere

“WE SERVEREN ZO’N 100.000 DRANKJES EN GEVEN MINSTENS 10.000 MENSEN TE ETEN”

Guido Verkindere werd geboren tijdens Waregem Koerse op 30 augustus 1949. Ondertussen is hij er helemaal mee vergroeid. In 1979 stond hij er voor het eerst met Catering Verkindere. Ze gaven er drank en eten aan ongeveer 10.000 personen, in veertien dranktenten. Tegenwoordig gaat het over drank en fastfood voor 30 à 35.000 personen, verdeeld over achttien dranktenten en drie champagnebars. Om dat te bolwerken, schakelt de Izegemse cateraar op Waregem Koerse ongeveer 230 medewerkers in.

Wat doe jij op de dag van Waregem Koerse?

Hoewel ik normaal vooral onze zaak leid, met korte ei (lacht), werk ik op het Waregem Koerseplein tot rond de middag, daarna kan ik er zelf van genieten. Ik heb zelf enkele paarden aan de start van de drafrennen en tijdens die races gaat mijn aandacht absoluut naar de renbaan. Ik ben trouwens de laatste Belgische eigenaar (samen met wijlen Désiré Ide) die de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen kon winnen (in 2007, met het Ierse paard Kan Nejd). Ik ben daar heel trots op, het was een prachtige dag. Daarnaast probeer ik langs te gaan bij de champagnebars om een babbeltje te doen met de klanten.

Is je liefde voor de paardensport ontstaan op Waregem Koerse?

Jazeker, ik kan niet paardrijden, mijn passie is echt ontstaan door mijn jarenlange aanwezigheid op de Waregemse Hippodroom.

Wanneer begin je aan de voorbereiding?

Iets meer dan een week op voorhand beginnen we alles klaar te zetten. We zijn ondertussen ervaren genoeg om alles efficiënt en snel op te zetten. Tegen maandagmiddag zit alle drank in de koeling. Opvallend is dat het aandeel van de alcoholische dranken in de totale drankverkoop elk jaar met zo’n 2% daalt. Dat geldt zowel voor bier als champagne. Er zijn meer controles, het is tekenend voor de huidige samenleving.

Is Waregem Koerse de drukste dag van het jaar voor Catering Verkindere?

Waregem Koerse is één van de hoogtepunten, net als de thuiswedstrijden van Club Brugge, de zesdaagse van Gent, festivals en andere eendagsevenementen. Je mag rekenen dat we zo’n 100.000 drankjes serveren en minstens 10.000 mensen te eten geven. Ik heb slechts acht vaste werknemers en voor dagen zoals Waregem Koerse rekenen we op flexi-jobbers.

Heb je eigen publiekstenten op het plein?

Sinds enkele jaren hebben we een mooie sfeertent, met dj na de koersen, pal naast de renbaan. Dat konden we realiseren dankzij de komst van het nieuwe tribunegebouw. We hebben die tent volledig in eigen beheer. Dit kost ons wel wat, maar ik zie het als een extra service die we onze klanten bieden. We hebben daarnaast ook drie champagnebars, waarvan er één voor iedereen toegankelijk is.

Het is ondertussen je drieënveertigste jaar, ben je het nog niet beu?

Zeker niet, ik ben er fier op! Het is mooi dat we na al die jaren nog steeds het vertrouwen krijgen van de Koninklijke Waregemse Koersvereniging. Veertig jaar is niet niks … Ik heb een tiental jaar in Waregem gewoond en kom er nog altijd graag. Ik ben helemaal vergroeid met Waregem Koerse. Het is voor mij ook ondenkbaar om niét te komen. Mijn twee grote passies zijn Catering Verkindere en de paardensport, in Waregem kan ik die twee naadloos combineren.

Ben je zenuwachtig voor zo’n dag?

Nee, voor de catering kan ik rekenen op enkele verantwoordelijken, zoals Guy Verkindere (zaakvoerder van de food), waar ik gedurende de hele dag mee in contact sta. Tot nu toe is er nog nooit iets gebeurd. Ik hoop natuurlijk dat dit in de toekomst zo blijft. Ook als paardeneigenaar heb ik geen zenuwen. Dat ben ik doorheen de jaren afgeleerd, want je kan toch niet ingrijpen. Het paard en de jockey doen hun uiterste best, als eigenaar kan je enkel toekijken en hopen op het beste resultaat.

Hoe sluit je je avond af?

Traditioneel sluit ik Waregem Koerse af met een stevige pint, samen met een aantal mensen van het personeel. Ik begin dan wel al na te denken over de volgende editie. Ten laatste om twee uur ‘s nachts ga ik slapen. Gelukkig staat mijn bed na die lange dag dan klaar in Waregem in plaats van in Izegem.