HART VOOR HERSENEN

HART VOOR HERSENEN

Redactie

Professionals en amateurs racen voor het goede doel

Tijdens de vorige editie van Waregem Koerse raceten professionals en amateurs voor het eerst samen voor het goede doel. Ook dit jaar kan een sponsor naast een jockey plaatsnemen in een sulky voor een onvergetelijke ervaring op de renbaan. De opbrengst gaat naar 4Brain, een non-profitorganisatie die zich inzet voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen. 4Brain is nog een jonge organisatie, opgericht in 2018. Voorzitter Vanessa Delacourt licht de missie van de organisatie toe.

Mevrouw Delacourt, hoe is 4Brain precies ontstaan?

“Toen iemand in mijn directe omgeving werd geconfronteerd met een hersenaandoening, begon ik intensief te lopen om mijn gedachten te verzetten. Met de jaren zag ik steeds opnieuw hoe innovatieve technieken en nieuwe behandelingen de levenskwaliteit van mijn dierbare verbeterden. De voortgang van de wetenschap zorgde ervoor dat we verder konden met ons leven. Ik wist dus al dat wetenschappelijk onderzoek immens belangrijk is om hersenaandoeningen met succes te behandelen. Zoveel mensen krijgen vroeg of laat te maken met een hersenaandoening, er zijn ook veel verschillende ziektebeelden: epilepsie, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, beroertes… En toch gaan er zo weinig middelen naar neurologisch onderzoek. Toen mijn kinderen van school veranderden, maakte ik op hun school toevallig kennis met prof. dr. Kristl Vonck en prof. dr. Paul Boon, allebei neurologen. We raakten bevriend en samen kregen we het idee om mijn sportieve activiteiten te linken aan fundraising voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen. Met 4Brain willen we hersenaandoeningen onder de aandacht brengen en onze initiatieven gestructureerd aanpakken.”

Welke activiteiten organiseert 4Brain?

“In eerste instantie organiseren we jaarlijks Run4Brain, waarbij we in Parijs een halve marathon lopen. In 2019 namen 56 lopers deel, die zich lieten sponsoren voor 4Brain. Zo konden we 80.000 euro schenken aan de afdeling Neurologie van het UZ Gent. Naast de halve marathon in Parijs zullen we in oktober ook in Gent een loopwedstrijd houden. En nu is er dus ook de Duorace 4Brain op Waregem Koerse, waarvan de opbrengst naar 4Brain gaat. Maar geld inzamelen is niet ons enige doel: we willen ook het bewustzijn rond hersenaandoeningen vergroten. Voor veel mensen rust er toch nog een taboe op. Daarom organiseren we met 4Brain ook lezingen, bijvoorbeeld over de gunstige invloed van sportieve activiteiten op de hersenen. Hoe meer aandacht en middelen naar neurologisch onderzoek gaan, hoe meer patiënten uiteindelijk weer een kans maken op een menswaardig bestaan. En daar doen we het voor.”

Meer informatie op 4brain.eu