HET PAND WAREGEM

HET PAND WAREGEM

Redactie

WINKELCENTRUM HET PAND IS KLAAR OM WAREGEM OPNIEUW TE VERENIGEN

Meer dan anderhalf jaar is het centrum van Waregem al in de ban van de werken aan Het Pand. Het winkelcentrum kreeg een grondige renovatie, waardoor het sinds februari 2021 gesloten is. De stad maakt zich nu klaar voor de grandioze opening van Het Pand, dat opnieuw het middelpunt van de Waregemse economie moet worden.

Doelstelling van de hernieuwbouw was het centrum van Waregem omtoveren tot een plaats waar het nog leuker wandelen, shoppen, terrasjes doen of gewoon ‘hangen’ is. Een aangename, open plek waar van alles te beleven valt en waar je je helemaal thuis voelt. De eerste gesprekken over een renovatie kwamen er in 2017, toen Het Pand 40 jaar oud was. Niet alleen de gebouwen kregen een flinke opwaardering, ook handelszaken en toegangen werden volledig vernieuwd. Aan de ingang van de Zuiderpromenade is nu ook een integratie met de groenzone aan de stadionvijvers.

Er zijn nieuwe, verhoogde etalages en hoge luifels met meer lichtinval. Naast de renovatie van Het Pand maakt men ook werk van de heraanleg van de parking in de Meersstraat. Alles samen is Het Pand klaar om opnieuw minstens 40 jaar voor een uiterst aangename sfeer te zorgen in het centrum van de stad.

Ontstaan Het Pand

Het Pand in Waregem is een heus begrip en herkenningspunt tot ver buiten de grenzen van de stad. Al in de jaren 60, toen de economie bloeide en de welvaart toenam, groeide het idee voor een winkel- en administratief centrum.

Het duurde tot 1971 vooraleer de bouwplannen van Het Pand concreet vorm kregen. Architect Eugeen Vanassche kreeg de eer om het ontwerp uit te tekenen. De locatie van Het Pand was een zeer strategische keuze. Het bestuur droomde al langer van een verbinding tussen de Markt en het recreatie- en sportdomein aan de Schakelstraat en Het Pand voldeed helemaal aan die verwachting.

De bouw van het Pand ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Alle gebouwen aan de zuidkant van de Markt gingen zonder genade tegen de vlakte. In 1972 was de tijd rijp voor de eerste spadesteek, een historisch moment.

Winkel- en administratief centrum

Voor dit project sloegen de publieke en private sector de handen in elkaar. Dat was behoorlijk ongezien in die periode. Het was dan ook een enorm project dat de Waregemse stadskern helemaal opwaardeerde met een moderne mix van commerciële en administratieve functies.

Het jaar 1977 was een onvergetelijk feestjaar voor de stad. Niet alleen was er de officiële inhuldiging van Het Pand, het was ook het jaar van de fusie tussen Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. Het moment bij uitstek dus om in Het Pand ook het nieuwe stadhuis te openen, meteen het kloppende administratieve hart van de fonkelnieuwe fusiegemeente.

Doorheen de jaren groeide Het Pand ook uit tot het economische epicentrum van de stad. Horecazaken floreerden en modezaken vonden er hun vaste stek.

Feesten

In 1984 kregen de stad en het winkelcentrum hoog bezoek. Niemand minder dan koningin Fabiola kwam op visite. Zij bracht een bezoek aan textielreus Concordia en ging daarna in gesprek met Waregemse jongeren tijdens een wandeling door Het Pand. Ze sloot haar bezoek af met een gesmaakte theatervoorstelling in De Schakel.

Dankzij de centrale ligging was Het Pand al vaker het decor voor onvergetelijke feesten. In 1997 vierde cultuurcentrum De Schakel er zijn 25e verjaardag met een groots spektakel. In 2013 barstte er weer een waar volksfeest los ter ere van het vicekampioenschap van Zulte Waregem in de hoogste voetbalklasse.

En natuurlijk is er het jaarlijkse feestgedruis tijdens de Waregem Koerse Feesten en de jaarmarkt.

Eerste werken

Het Pand bleef na de opbouw niet onveranderd. In 1993 werd er een opvallende glazen piramide gebouwd als ingang van de toenmalige bioscoop. Het ‘Louvre’ was jarenlang een eyecatcher in Waregem.

In 2005 kreeg Het Pand naast twee nieuwe stookketels ook een nieuwe vloer, in 2008 en 2009 werd het dak vernieuwd en werden er zonnepanelen geplaatst en in 2014 werd opnieuw geschilderd.

Een eerste grote verandering aan de look en feel van Het Pand kwam er echter in 2015 met de aanleg van de Zuiderpromenade. De esplanade veranderde de achterkant van Het Pand volledig en zorgde voor meer uniformiteit tussen de administratieve diensten van de stad en het OCMW.

De Zuiderpromenade werd in juni 2017 feestelijk ingehuldigd en is dit jaar dus officieel 5 jaar geopend.

Ontwerp renovatie

Het is duidelijk dat Het Pand van bij het begin een krachtig concept was en dat is ook zo gebleven. Het centrum was echter ondanks de doordachte architectuur aan renovatie toe. Geboren en getogen Waregemnaar Tim Wielfaert werd in 2020 als architect aangesteld om de renovatie van Het Pand uit te tekenen.

De bouwlagen, een combinatie van winkels en kantoren en de bestaande parkeermogelijkheden, bleven behouden. Er is geopteerd om het bestaande concept in ere te herstellen, met gemoderniseerde façades, grote en hogere luifels en meerdere toegangen waardoor alle kanten even aantrekkelijk worden.

Renovatie

De werken gingen van start op 1 februari 2021, met onder andere de afbraak van het ‘Louvre’ aan de bioscoop. De glazen piramide paste niet meer bij het nieuwe en moderne uiterlijk van Het Pand, en had ook geen functie meer door het sluiten van de bioscoop.

Het voormalige pand van taverne ‘t Peerdeke werd uitgebroken om plaats te maken voor een bredere monumentale ingang vanaf de Meersstraat. Ook het middengedeelte vooraan Het Pand ter hoogte van de Markt ging tegen de grond.

Het Pand kan na een renovatietraject van anderhalf jaar weer de deuren openen in volle glorie en dit met 31 nieuwe (of vernieuwde) handelszaken, 6 kantoren, het stadhuis en het postkantoor. Zo is het centrum klaar voor de komende 40 jaar!