JAN CALLENS

JAN CALLENS

Redactie

“WAREGEM KOERSE BEZORGDE ME EEN FANTASTISCHE JEUGD”

Jan Callens

Jan Callens (92) werd geboren aan de Gaverbeek in Waregem. Nonkel Alfred Kerkhove was een van de eerste jockeys van volbloedpaarden in België, Jans grootouders woonden in café de Steeplechase. Daar waste zijn grootmoeder geregeld kleren voor mensen uit de buurt en voor de jockeys, in het water van de Gaverbeek. Met zijn moeder mocht hij vaak mee naar de hippodroom. Daar werd hij een fan voor het leven. In heel zijn leven heeft hij het evenement maar één keer moeten overslaan.

Eén groot speelplein

“In mijn jonge jaren was het Koerseplein één groot speelplein voor mij en mijn vrienden. Er kwamen heel wat kinderen en mensen samen van verschillende nationaliteiten. Samen speelden we op de tribunes, op het plein en op en over de berm. Het was een fantastische tijd, waar ik met veel plezier op terugkijk.” “Toen ik iets ouder was, was ik vaak aan het werk op Waregem Koerse. Ik herinner me een jaar dat ik verantwoordelijk was voor het stallen en schoonmaken van de fietsen van bezoekers. Daar kregen we een beetje geld voor en onze dag was geslaagd. Tussen mijn tiende en mijn veertiende stond ik samen met mijn broer in voor de opkuis van het Koerseplein. Dat vond ik heel leuk om te doen en ik kreeg er 5 Belgische frank voor. Soms kreeg ik daarnaast nog een extraatje van de bezoekers, bijvoorbeeld toen ik op een hete dag de mensen op de tribunes water mocht brengen. Met een kan water en een glas deed ik mijn ronde om hun dorst te lessen.”

Zwemmen in de Gaverbeek

“De zomervakantie viel vroeger samen met Waregem Koerse en in de week voor de koers werd het water van de Gaverbeek opgehouden. Voor mij en vele anderen was dat het ideale moment om een duik te nemen in het water. Ik heb vaak gezwommen in de Gaverbeek, ik waste me er zelfs in en ging er vissen. Soms zochten we op de oevers naar kikkers, die we vingen en mee naar huis namen. Onze vaders aten ze op met aardappelen uit het vuur.” “Op de woensdag voor Waregem Koerse werd het water opnieuw gelost. Van die gelegenheid maakten we gebruik om een spel te spelen: wie erin slaagde om over de beek te springen, kreeg een ‘dreupel’. Ik zie het nog voor mij, zo plezant was het, want er vielen voortdurend mensen in het water. Daar hebben we veel gelachen.”

De allereerste jaarmarkt

Samen met Willy Lazou zette Jan Callens in 1970 zijn schouders onder de allereerste jaarmarkt in Waregem, die nog steeds plaatsvindt op de maandag voor Waregem Koerse. “Voordien was dat een dag waarop er niet veel te beleven viel. Als secretaris van de middenstand ben ik daarom de jaarmarkt beginnen te organiseren. Die bleek van in het begin een groot succes en dat is ze tot de dag van vandaag. Volgend jaar viert ze haar 50ste editie.”

One Jan Show

Jan Callens trad als jongeman op als cabaretier, acteur en regisseur bij revuegezelschap De Zingende Sterren. Voor zijn One Jan Show – waarmee hij in 1981 rondtrok – schreef hij dit liedje over de Steeplechase.

Ik win de Steeple – Chase

Wat zegde van mijn peerd? Zijne kop en zijne steert, Zijn zacht en krullend haar, Zijn ranke poten daar. ‘t Staat vaste al op zijn poten Als nen echte groten Maar als’t vies es van humeur Zit ik ton mee de sleur!

Refrein:

En… Strekken, rekken teugel trekken Rechte op de beke toe. Hop omhoog, de poten strekken Mijn peerd is nog niet moe! En… Strekken, rekken teugel trekken Rechte op de beke toe Ik ben ne jockey zonder vrees Ik win de steeple-Chase!

Al voor de grote dagen, Ge moet me dat niet vragen Krijgt het een pikure Die werkt meer dan een ure. Maar hou je ton goed vast, Dat de zale hem goed past Want als j’er u ne gatslag wacht Lande gij niet te zacht.

‘k Geef ulder nu te grâan ‘k Blijf er voor stille staan: Est ne merrie of ne hengst Wie est ter nu het flinkst? Ge moet het kunnen zien, Aan mijn beestje zijn machien. Nu word ik even stout, Want mijn peerdje is van hout!