JEAN-PIERRE VANDEN HEEDE

JEAN-PIERRE VANDEN HEEDE

Redactie

Winnen op Waregem Koerse is een verlangen voor elke eigenaar van renpaarden. In 2010 slaagde Jean-Pierre Vanden Heede erin om niet één, maar twee keer te zegevieren op de hoogdag van de paardensport. Met Jakiloup won hij de hordenren, de Prijs Felix de Ruyck en anderhalf uur later zorgde zijn merrie Bretaye voor een unieke dubbel. Deze twee zeges werkten verslavend en de voorbije jaren deed de gepassioneerde Anzegemnaar een nieuwe gooi naar de winst. Vorige zomer lukte het bijna. Zijn Votre Plaisir werd eervol derde in de ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen.

“DE GROTE STEEPLE WINNEN IS MIJN GROTE DROOM”

Eigenaar Jean-Pierre Vanden Heede wil schitteren op Waregem Koerse

Als vertrouwd gezicht op vele renbanen heeft Jean-Pierre Vanden Heede een hele schare supporters achter zich op Waregem Koerse. Zij hoeven echter niet alleen op die ene dag de gele kleuren met het blauwe Sint-Andreaskruis te volgen. De renstal die Jean-Pierre de voorbije 20 jaar heeft kunnen uitbouwen, staat in Frankrijk al vele jaren in de Top-50 van de meest winnende eigenaars. Hiermee is hij een van de meest succesvolle Belgische eigenaars die onze volbloedwereld kent. Overwinningen in competitieve Franse Tiercéhandicaps worden afgewisseld met prestigieuze zeges zoals in de Prince Rose van Oostende. Ook dit jaar zal de West-Vlaamse stal op Waregem Koerse weer van zich laten spreken, want winnen in de achtertuin blijft het mooiste wat er is. Hoog tijd om de man voor te stellen die elk jaar voor een opvallende regionale toets zorgt aan de Gaverbeek.

Jean-Pierre, hoe ben je in de paardensport terecht gekomen?

Zoals veel mensen uit deze streek gingen we vroeger heel vaak naar de paardenrennen. Ik bezocht vaak de renbaan van Oostende. Raar, maar waar, ik heb altijd alleen maar interesse gehad voor de galoprennen. Geleidelijk aan werd dit steeds meer een passie. In Oostende heb ik zo’n 20 jaar geleden dan ook mijn eerste paard gekocht.

Wat herinner je je nog over je eerste paard?

De naam was Vacoue en dit paard zorgde ook voor mijn allereerste overwinning. Dit gebeurde in Oostende en Vacoue werd bereden door een jonge Christophe Dehens. Deze jockey is nu nog altijd actief. Niet lang daarna kwam ik in contact met Pascal Vandekeere. Dit was de beste jockey van ons land en hij was toen in Duitsland actief. Hij is jammer genoeg veel te vroeg van ons heengegaan, maar ik ben hem nog altijd dankbaar omdat hij mij informeerde over goeie paarden die ik kon aankopen. Zo behaalde ik met paarden als Oggi, Ophris, Northland en Serpenta mooie zeges in Duitsland. Die paarden kwamen ook in Oostende aan de start en daarna in Frankrijk.

Bij het uitspreken van de naam Serpenta gaan de ogen toch wat fonkelen.

Ja, Serpenta was echt mijn lievelingsmerrie. Een fantastisch paard. In Oostende won ze vaak en zo bouwden we een hele supportersgroep rond haar. Daarna deed ze het in Frankrijk zeer goed. Ze kon er acht keer winnen waaronder enkele belangrijke quinté-rennen op de Parijse banen. Daar liep ze ook eens tegen de absolute Europese top.

Zo werden jouw geel-blauwe kleuren ook bij onze zuiderburen goed gekend. Zit er een speciale reden achter de keuze van jouw eigenaarskleuren?

Eigenlijk is dit heel eenvoudig, het zijn de kleuren van mijn bouwfirma en ze vallen heel goed op in het peloton.

Ook op Waregem Koerse zien we elk jaar die kleuren in meerdere rennen. Wat betekent Waregem Koerse voor jou?

In ons land is er één dag die echt telt en dat is Waregem Koerse. Maar het is ontzettend moeilijk om er te winnen. Ik heb het geluk gehad om dit twee keer te mogen meemaken. In de hordenren en in de Baron Casier Steeple-Chase. Mijn grote droom is om de Grote Steeple te winnen.

Hoe verliep de eerste deelname op Waregem Koerse?

Dit was in 2004, met het paard Mur Des Garennes in de Grote Steeple. We werden zesde en ik had meteen de smaak te pakken. Het is zo dat ik via mijn goeie vriend Mario Vercaemst in contactkwam met Serge Foucher. Die trainer uit Frankrijk had ondertussen al de Grote Steeple gewonnen en wist dus welke paarden ideaal geschikt zijn voor het typische parcours van Waregem. Samen zochten we nieuwe paarden uit die in Waregem optimaal zouden kunnen presteren.

“ IN ONS LAND IS WAREGEM KOERSE DÉ DAG VAN HET JAAR.”

Jean-Pierre Vanden Heede

Aan welke criteria moet een paard voldoen om in Waregem te schitteren?

Het paard moet in de eerste plaats veel snelheid hebben. Dit zal je eerder terugvinden op de Franse provinciebanen en minder op de Parijse hippodroom van Auteuil. Daarnaast moet het paard natuurlijk veel uithouding hebben en vooral goed kunnen springen.

Welke hindernis in het parcours maakt de meeste indruk op u?

Ik vind de Ierse Berm toch wel speciaal. De Gaverbeek is natuurlijk heel spectaculair, maar springtechnisch is dit eigenlijk een vrij eenvoudige hindernis.

Hoe beleef je de dinsdag van Waregem Koerse?

Wel, eigenlijk begint Waregem Koerse voor mij al op maandag. Om 17u.00 worden de paarden gekeurd en daarna gaan we met enkele vrienden nog iets gaan eten in Waregem. Op de dag zelf ben ik zoals gewoonlijk om 8u.00 op kantoor. Ik blijf daar tot 10u.30. Dan maak ik me klaar en vertrekken we naar de hippodroom waar we omstreeks 11u.00 aankomen. We gaan eerst nog eens kijken naar de paarden. Over de middag eten we dan op het stalterrein. Zo blijven we nog een beetje uit de drukte, maar ben ik wel bij mijn vrienden. Op dat moment hoor je maar één gespreksonderwerp meer: wie wint er in welke koers. Ik kan je verzekeren dat je daar veel mogelijkheden hoort. Zo begint de spanning toch wat te groeien.

Op welke plaats kijk je dan naar de koers?

Schuin naast de Gaverbeek. Daar is er een plaats voorzien waar de eigenaars en de trainers kunnen staan. Als de paarden dichtbij lopen, volg ik met het blote oog. Anders kijk ik naar het grote scherm dat op het middenterrein staat. Tijdens de ren word ik dan graag met rust gelaten. Zo leef ik mee, want eigenlijk kunnen we dan nog weinig doen. We hebben het niet meer in eigen handen. De richtlijnen werden al aan de jockey gegeven en dan is het aan hem en aan het paard.

Wat is de ambitie voor dit jaar?

Dit jaar zetten we opnieuw in op Votre Plaisir. Vorig jaar werd hij prachtig derde en dat na een koers waarin hij de hele tijd vooraan liep. Hopelijk kunnen we op 27 augustus ook rekenen op Scawork. Het was heel jammer dat hij er vorig jaar net niet bij kon zijn. Als hij dit jaar in topvorm aan de start verschijnt, hebben we het recht om te mogen dromen. Bij de jonge paarden denk ik aan Farrasoul, een vierjarige ruin die zou kunnen starten in de Baron Casier Steeple- Chase.