PIET EGGERMONT

PIET EGGERMONT

Redactie

Piet Eggermont, huisfotograaf van Waregem Koerse

ZELFS ÉÉN UNIEK BEELD GEEFT ME AL EXTRA FEESTVREUGDE

“Om de perfecte foto te kunnen maken, moet je eigenlijk op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Maar dan moeten de paarden en de jockeys ook op dat moment in de ideale positie zitten en dit is natuurlijk niet altijd zo.” We spraken met Piet Eggermont over wat Waregem Koerse voor hem betekent en over hoe hij de ideale foto maakt.

Hoe verloopt Waregem Koerse voor jou? Wanneer beginnen de voorbereidingen?

Enkele maanden voor de koersen ga ik al eens wandelen aan de hippodroom om enkele mooie standpunten te zoeken, waarbij ik ook al rekening hou met de stand van de zon. Er is een groot verschil als je een foto maakt om 14u of om 18u. Schijnt de zon of niet, zullen er wolken zijn? Dit kan allemaal een groot verschil maken in de foto. Voor de ideale foto heb je ook een portie geluk nodig! De dinsdag zelf ben ik rond 8 uur op de renbaan om de fotofinish te installeren. Rond 9 uur zie je de paarden een proefsprong maken over de Ierse berm, dat is voor mij het startschot. Tussen 13u en 19u vertoef ik meestal in de fotofinishtoren of op de piste zelf. Mijn vrouw Leen beheert de gemaakte beelden en zorgt ervoor dat iedereen de beelden op tijd krijgt. Rond 22u is alles opgeruimd en kunnen we recht terug naar huis, wat je over sommige anderen niet meer kunt zeggen op dat moment (lacht).

Wat is voor jou het belangrijkste tijdens deze dag? Wanneer is Waregem Koerse voor jou geslaagd?

Als Waregemnaar is iedere Waregem Koerse die we nog kunnen meemaken, geslaagd. De unieke sfeer, het mooie weer en de paardenrennen zelf, dat is genieten. Als er ook maar één superbeeld bij zit, geeft dat me al extra feestvreugde. Waregem Koerse is voor mij geslaagd als je hoort zeggen: “Woaregem eeft were chance gehad van de joare”.

Weet je zelf veel over paarden? Kan je paardrijden?

Over de paarden zelf weet ik helaas niet zoveel, maar ik zie wel of een paard fotogeniek zijn sprongen zal maken of niet.

In het eerste middelbaar in Waregem mochten we op woensdagnamiddag kiezen tussen voetballen of paardrijden in het toen nog nieuwe Blosocentrum (nu Sport Vlaanderen). Twee uur paardrijden kostte toen tien Belgische frank. Daar heb ik leren paardrijden.

Kan je wat meer vertellen over je favoriete foto die je maakte op Waregem Koerse?

Mijn favoriete foto is altijd die ideale sprong over de Gaverbeek, met de oude tribunes op de achtergrond. Deze foto maakte ik nog met een analoog toestel, in 1987. Het beeld werd gebruikt op de cover van het boek dat gemaakt werd ter gelegenheid van 150 jaar Waregem Koerse in 1997.

De foto uit 2021 met één van de winnaars die champagne spuit, vind ik ook heel leuk. Voor 2022 heb ik een beeld voor ogen vanuit een nieuw standpunt. Dat kunnen jullie dan laten zien in de volgende editie van deze unieke reeks boeken over Waregem Koerse.

Wat is voor jou het beste en mooiste moment tijdens Waregem Koerse?

Als de laatste ren erop zit, ervaar ik een zalig gevoel. “Oef, we hebben de drukke dag terug overleefd.“ Het mooiste moment op gebied van de koers is zeker de overwinning van de Grote Steeple van Waregemnaar Walter Kemseke met PIGGLY WIGGLY.

Heb je nog stress op Waregem Koerse?

Op zo’n dag moet er een beetje stress zijn, je moet alert blijven. Als je op de piste bent, weet je nooit hoe een paard zal reageren op bepaalde gebeurtenissen. De stress valt weg na de laatste ren, pas dan is er tijd voor een welverdiende pint.