WAREGEM KOERSE 2021

WAREGEM KOERSE 2021

Redactie

Terugblik in woord en beeld

Als er al een God bestond die de timing van het kalenderjaar 2021 moest regelen, dan is het er een die graag vanuit de hemel naar Waregem Koerse kijkt. Mocht de Grote Dinsdag twee maanden vroeger of twee maanden later op de kalender hebben gestaan, dan mocht er net als in 2020 een kruis gemaakt worden over de belangrijkste rendag van het jaar. De eerdere slogan ‘Alles komt goed in 2021’ kwam in de wereld niet tot zijn recht, maar op 31 augustus kon Waregem zijn mooiste traditie wel weer verderzetten. Het feest was terug en Gino nam de feestgangers op sleeptouw…

Nooit eerder verliep de voorbereiding op Waregem Koerse met zoveel vraagtekens. Hoeveel toeschouwers mogen er aanwezig zijn en hoe kunnen die allemaal in de correcte en veilige omstandigheden de hippodroom betreden? De laatste weken en maanden was het schakelen en aanpassen op basis van de wetgeving van het moment. De Koninklijke Waregemse Koersvereniging en het hele medewerkersteam namen deze extra hindernissen in de voorbereiding met evenveel moed als de paardenkracht waarmee de volbloeden afstevenen op de Gaverbeek. Het resultaat was een editie die de vergelijking met een normaal jaar kon doorstaan. Bijna 30.000 toeschouwers konden genieten van 9 koersen. De hordenren verdween uitzonderlijk een jaar van het programma, maar de Arabische volbloeden zorgden voor een interessante vernieuwing.

Geen feest zonder Gino

Door alle onzekerheden in de aanloop naar Waregem Koerse was de prijzenpot 30% lager dan in 2019. Maar het doel was wel om een even kwalitatief deelnemersveld als het voorbije decennium aan de start te krijgen. Dit laatste lukte en dat er slechts zeven deelnemers aan de start van de ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen verschenen kon de pret niet drukken. De spannendste paardenren van ons land kon doorgaan! Trainer Patrice Quinton had met zijn Ecurie des Dunes vier paarden aan de start. CALISCO DE KERSER was de gekende naam. Hij was de winnaar van 2019 en moest net als alle Waregem Koerse- habitués een jaar wachten om opnieuw te koersen. De succesformule die al vaak werkte, werd opnieuw toegepast. Toch moest de ondertussen 9-jarige ruin vrede nemen met een verdienstelijke derde plaats. De zege ging immers naar GINO DES DUNES. Met zijn vijf jaar is hij de jongste winnaar sinds CASTAPLUME in 1980. Voor Ecurie des Dunes was het de tiende zege op rij. De belofte die Patrice Quinton enkele jaren eerder aan zijn twee dochters deed om 10 keer de Grote Steeple te winnen, werd waargemaakt. Het grote verschil met de vorige winnaars is wel dat Patrice Quinton ook de fokker is van GINO DES DUNES. Dit gegeven zorgt eigenlijk nog voor de meeste emoties. GINO DES DUNES klopte in een spannende eindstrijd ARC DU CHATELET die net als in 2019 tweede werd. Opvallend in deze editie van de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen was het feit dat geen enkel paard ten val kwam!

De winnende jockey was Felix De Giles, een 30-jarige Brit die vooral in Frankrijk actief is. Eerder in zijn carrière kon hij nog zegevieren in de kleuren van de koningin van Engeland. In Waregem deed hij het in de oranje-blauwe kleuren van de heerser aan de Gaverbeek: Patrice Quinton. Op Waregem Koerse was Felix De Giles in ieder geval in de winning-mood, want eerder op de namiddag zegevierde hij met HECLYPSE BLUE in de Baron Casier Steeple-Chase. Deze vierjarige ruin wordt eveneens getraind door Patrice Quinton, maar behoort toe aan de Franse Ecurie du Haras d’Erable. Deze groene kleuren met roze naden zijn bij onze zuiderburen niet ongekend, want in het voorjaar konden ze triomferen in de prestigieuze Pix du Président de la République in Auteuil.

Belgische zege in Rallye

Sinds 1992 staan er op Waregem Koerse drie steeplechases op het programma. Over hetzelfde parcours als de Grote Steeple werd sinds dat jaar de Prijs Jacques du Roy de Blicquy verreden. Deze koers werd in 2021 omgedoopt tot de Rallye Waregem Steeple-Chase Handicap en leverde een prachtig spektakel op. Bij de laatste doortocht aan de Open Ditch, op 350 m van de aankomst, sprongen vijf deelnemers op dezelfde hoogte over de hindernis! In de eindfase bleek ESPION DE GUYE het snelst en kon hij voor West-Vlaming Eric Huysentruijt (Ecurie Etoile) de buit binnenhalen.

De zege was opmerkelijk omdat jockey Simon Evin een ronde eerder enkele keren al zijn evenwichtskunsten moest bovenhalen om in het zadel te blijven. Zijn stuurmanskunsten zorgden er mee voor dat ESPION DE GUYE in de running bleef. Winnen na een hevige eindstrijd was de kers op de Waregem Koerse- taart.

ASSAYEL (nr.5) neemt afstand van het peloton. Hij is de winnaar van de Sjeik Mansoor Festival Cup, de eerste ren voor Arabische volbloeden op Waregem Koerse.

Arabische volbloeden

2021 was het jaar dat de geschiedenisboeken ingaat als het jaar waarin de Arabische volbloeden voor het eerst deelnamen aan Waregem Koerse. In de met 20.000 euro gedoteerde Sjeik Mansoor Festival Cup ging de zege naar de in Frankrijk getrainde ASSAYEL. De 6-jarige hengst werd bereden door Gabriel Bon die last-minute de Duitse jockey Alexander Pietsch moest vervangen. Laatstgenoemde was immers niet tijdig aanwezig op de renbaan! Een half uur later kon de onfortuinlijke Pietsch wel deelnemen aan de Bingoal St Leger. Meer dan een vijfde plek met PROUD REBEL zat er voor de laatkomer niet in. In deze vlakke galopren die zich richt op de Belgen, liet jockey Karen Dieltjens zien dat de term ‘girl power’ in de wereld van de paardenrennen al goed is ingeburgerd. Met de 4-jarige merrie LADY MAGDA won ze voor Stal Molenhof de derde editie van deze nationale klassieker ‘new look’.

De Franse driverskampioen Eric Raffin leidt het peloton met CARGO DOOR (nr.8). Hij wordt gevolgd door de latere winnaar REBELLA MATTERS (nr.15) en Jos Verbeeck.

9x Jos Verbeeck

In de drafkoersen zagen we een staaltje ultieme samenwerking tussen de jumpingwereld en de drafsport. De Belgische jumpingruiters kwamen net terug uit Tokio met de bronzen plak om de hals en in de HORSE RACE 4Brain-draverij kon ruiter Niels Bruynseels als co-driver zegevieren. Dit gebeurde samen met Kevin Vandemoortele in de duo-zitsulky van FORTUNE JIJO. Deze koers voor het goede doel zette in de groene kleuren van De Sutter Naturally het Hart voor Marthe op waardevolle wijze in de kijker. De sportieve blikvanger in de drafsport is de Grote Prijs van de Stad Waregem. Zestien deelnemers zorgden voor een prachtige editie. De overwinning ging naar de Noorse merrie REBELLA MATTERS met Jos Verbeeck. Onze nationale topdriver kon hiermee voor de negende keer deze ‘grote drafkoers’ op Waregem Koerse winnen. Dat REBELLA MATTERS een prachtige naam is op het palmares van deze koers bewees ze de voorbije winter door zich te kwalificeren voor de Prix d’Amérique in Vincennes.

Ook de eerste winnaar van de dag kon zich nadien in Frankrijk onderscheiden. De draverij voor amateurdrivers werd gemakkelijk gewonnen door LAST WINNER en Linda Van Bael. Dat de gewezen Europese en 5-voudige Belgisch kampioene met de handen vol naar de finish kwam, was achteraf bekeken niet zo onverwacht. LAST WINNER is België ontgroeid en de merrie kon de voorbije winter in Frankrijk haar mannetje staan. Op een half jaar tijd verdubbelde ze haar winsom!

Waregem Koerse eindigde traditioneel met de Prijs Jules Storme. Op het moment dat de meeste toeschouwers de tel van het aantal drankjes kwijt waren, leverde NEVELE HALL GRAUX zijn driver Marc Moes de eerste overwinning op Waregem Koerse op. Dit jonge talent uit Wallonië is een van de beloften bij onze nationale drivers. Met zijn zege was hij op zijn minst even gelukkig als de bijna 30.000 feestvierders die zorgeloos konden genieten van een ‘wij-zijn-terug-gevoel’.

 

fotografie: Piet Eggermont