HET VERHAAL VAN WAREGEM KOERSE… EN DAT VAN U!

DE HINDERNISSEN VAN WAREGEM KOERSE

In de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen moeten de deelnemers over een afstand van 4.600 meter over 23 hindernissen springen. De Gaverbeek en de Ierse Berm komen twee keer voor in het parcours. Maar ook aan de overzijde en in de hoek van de renbaan staan enkele heel interessante hindernissen die heel typisch zijn voor een steeple-chase.

Over de hele hippodroom staan er in totaal dertien hindernissen. Vijf daarvan zijn mobiele hagen. Deze worden gebruikt voor de hordenrennen en twee hiervan komen ook voor in de eindfase van de Grote Steeple. Vorig jaar werd de horde in de Gaverbeekbocht immers verplaatst naar de laatste rechte lijn. Naast deze vijf mobiele hagen, die er allemaal hetzelfde uitzien, zijn er acht steeple-hindernissen met elk hun unieke kenmerken. Samen met terreinverantwoordelijke Janus Archie bekijken we even het parcours van Waregem Koerse.

 

1. De Bretoense muur - 2. De Oxer - 3. De Bullfinch - 4. De Brook - 5. De Open Ditch - 6. De Rail Ditch and Fence - 7. De Ierse Berm - 8. De Gaverbeek - 9. De mobiele haag

1. De Bretoense muur

De naam van de hindernis klinkt harder dan hij is. Het is de eerder foute vertaling van de typische Franse hindernis ‘talus breton’. Onderaan is er een vast gedeelte uit vaste aarde van een halve meter hoog. Daarboven staat een haag waar de paarden vrij makkelijk kunnen doorheen springen. De totale hoogte is 1,5 meter en de sprong is 3 meter breed. In de Grote Steeple is dit de eerste hindernis die de paarden springen en in het totale parcours nemen ze drie keer deze sprong.

2. De Oxer

Tot en met 1995 was er halverwege de overzijde van de baan een dubbelsprong. Om het parcours paardvriendelijker te maken werd deze verwijderd. Het tweede deel van de dubbelsprong, de oxer bleef echter bestaan. Hij bestaat uit een voorste en een achterste haag met een kleine ruimte tussen en is 1,5 meter hoog en 3 meter breed. Als het tempo in de koers hoog is, dan mag deze hindernis niet onderschat worden. In de Grote Steeple wordt de Oxer drie keer gesprongen.

3. De Bullfinch

Wie te voet het parcours zou verkennen, zou onder de indruk raken bij het zien van deze Bullfinch. Hij is 1,60 meter hoog en bijna 3,50 meter breed. Doordat hij helemaal in de hoek van de hippodroom ligt, is de landing enkel te volgen op de televisieschermen. Een Bullfinch lijkt indrukwekkend, maar heeft de grote handigheid dat de paarden er zo goed als doorheen kunnen springen. Dit gegeven is typisch voor een Bullfinch.

4. De Brook

Het kleine beekje in de ‘Blosobocht’ heeft doorheen de jaren ook een heuse gedaantewisseling ondergaan. Tot aan 1996 waren er drie balkjes om de afzet aan te kondigen. Die werden toen vervangen door een kleine haag van 1,20 meter hoog. De gracht, die normaal gezien een kleine meter diep is, wordt echter helemaal bedekt met houten planken. Daarover stroomt nog een paar centimeter water. De gracht van weleer is op de wedstrijddag eigenlijk een mini-watersprong geworden. De breedte van de hindernis is drie meter.

5. De Open Ditch 

Een prachtig gebouwde hindernis die door haar ligging in de hoek van de rechte lijn jammer genoeg soms onder de radar blijft. Maar ze zorgt elk jaar voor bewondering omdat de paarden ze op zo’n indrukwekkende wijze kunnen springen. De hindernis bestaat uit een zachte witte balk van plastic als aankondiging van de sprong. Daarna was er vroeger een echte gracht, maar die is nu gewoon veilig dichtgemaakt. Daarna staat de groene haag die een hoogte heeft van 1,50 meter. De totale sprong meet 4,5 meter. De Open Ditch wordt in de Grote Steeple drie keer gesprongen. Vooral bij de laatste doortocht, op minder dan 400 meter van de finish, fungeert hij vaak als scherprechter.

6. De Rail Ditch and Fence

De hindernis die voor de Ierse Berm staat. De haag is vorig jaar helemaal vernieuwd. De sprong bestaat uit een zachte witte balk van plastic, met daarachter een kleine haagje van 40 centimeter, gevolgd door een dichtgemaakte greppel. Daarachter staat de nieuwe fence. Het is de bedoeling dat de paarden er aan de top doorheen kunnen springen. De hoogte is 1,65 meter, de breedte 4,50 meter.

7. De Ierse Berm

Een van de hoogtepunten van Waregem Koerse is de Ierse Berm, een hindernis die essentieel is voor de Grote Steeple en de Crystal Cup. Dit Europees circuit omvat twaalf steeple-chase cross-country races. De Ierse Berm is vernoemd naar Ierland, waar de eerste steeple-chase plaatsvond en waar veel ‘banks’ in wedstrijden voorkomen. De Ierse Berm is 1,3 meter hoog en 18,5 meter breed. Op racedagen wordt de voorkant wit gekalkt om de opsprong duidelijk te maken voor de paarden. Voor ervaren paarden is de hindernis technisch eenvoudig, maar de snelheid maakt het een uitdaging voor jockeys, die al hun rijervaring en evenwichtsvermogen moeten inzetten.

8. De Gaverbeek

De Gaverbeek is het hart van Waregem Koerse en de breedste watersprong ter wereld, met een afstand van 6,5 meter. De haag voor de beek is 1,20 meter hoog. Het is cruciaal voor jockeys om hun paard op het juiste moment te laten springen. Sinds 1990 is de landing gelijk gemaakt met de afsprong, wat de sprong minder risicovol maakt. Buiten de renbaan oogt de Gaverbeek bescheiden, met een diepte van 50 centimeter en een breedte van 1,5 meter. Op de dag van Waregem Koerse wordt de beek echter gevuld met water voor een indrukwekkend effect. Hoewel de Gaverbeek niet meer diep is, blijft het spektakel van de paarden die door het water springen indrukwekkend.

9. De mobiele haag

Tot 2018 was de haag een natuurlijke hindernis. Voor de herintroductie van vlakke galoprennen werd deze vervangen door mobiele hagen, die tijdens Waregem Koerse worden geplaatst. Deze hagen zijn geïnspireerd op de Engelse ‘fence’ en gemaakt van berken- en sparrensnoeisel. Ze zijn ongeveer 1,35 meter hoog en 2 meter breed.

CONTACT