HOEDENMAAKSTER CHARLOTTE CATRYSSE
Wie Waregem Koerse zegt, zegt extravagante hoeden. Hoedenmaakster en jurylid van de Willy Naessens Hat Trophy Charlotte Catrysse is al haar hele leven gepassioneerd door hoofddeksels. Ze deelt met ons welke hoeden in het oog springen en waarop zij en haar medejuryleden de meest opvallende hoofdtooi quoteren.
Sinds Charlotte Catrysse haar eerste stappen in de hoedenwereld zette met een beroepsopleiding, is ze verkocht. In 2011 opende ze de deuren van CHArlePEAU – een slimme combinatie van chapeau en Charlotte – waar ze hoeden op maat maakt en haar zelfgemaakte hoofddeksels verhuurt voor speciale gelegenheden. In 2024 zetelt ze voor de tweede keer in de jury van de prestigieuze Willy Naessens Hat Trophy.
Hoe belangrijk is Waregem Koerse voor de hoed?
Charlotte: “Ik was al geïntrigeerd door Waregem Koerse voor ik mijn eigen hoedenopleiding volgde. Het evenement zet de hoed echt op de kaart. Iedereen legt meteen de link tussen de twee. Dat merk ik in mijn eigen zaak, waar mensen een hoed komen huren om Waregem Koerse bij te wonen. Het event toont echt wat een hoed allemaal kan zijn: van heel creatief over extravagant tot elegant. Er zijn kleine en grote modellen, en heel wat eigen creaties. Die diversiteit aan hoofdcreativiteit is fantastisch.”
“De link tussen paarden en hoeden is er altijd al geweest. Historisch droegen adellijke dames een hoed wanneer ze het paardenrennen bijwoonden, om zich te beschermen tegen de zon. Ook in het Engelse Royal Ascot zie je dit. In Waregem heeft Willy Naessens de hoedenhype nieuw leven ingeblazen met zijn wedstrijd. In het straatbeeld zie je vandaag minder hoeden, terwijl zo’n hoofddeksel je outfit net afmaakt. Gelukkig weten mensen dit tijdens bijzondere gelegenheden wel nog te appreciëren.”
Hoe ziet de jury van de Willy Naessens Hat Trophy eruit?
Charlotte: “We zijn erg complementair en werken in verschillende sectoren, zoals entertainment en mode. Als hoedenmaakster ben ik er vooral bijgekomen voor mijn technische kennis. Hoe is die hoed gemaakt? Past hij bij het geheel? Wat is het verhaal achter de hoed? Wij nemen alle aspecten van de dame en haar hoofddeksel in overweging voor we onze punten uitdelen.”
Kan iedereen zich inschrijven voor de hoedenwedstrijd?
Charlotte: “Nee, niemand kan zich inschrijven. Je moet opdagen met het mooiste, creatiefste hoofddeksel dat je kan vinden of maken. Als onze hoedenspotters je opmerken, word je uitgenodigd in de tent van Willy Naessens. Daar kan je ons meer vertellen over jouw hoed en het idee erachter. Tijdens het défilé dat daarop volgt, geven wij onze punten.”
Waarop let je als jurylid?
Charlotte: “Het plaatje moet kloppen. Het karakter van de hoed moet aansluiten bij dat van de drager en haar présence. Daarom luister ik ook altijd eerst naar het verhaal van klanten wanneer ze mijn atelier instappen. Verder kijken we ook naar hoe een hoed gemaakt is en hoe die gedragen wordt. Hoeden maken is nog steeds een ambacht. Zo werk ik met houten mallen en heb ik voor iedere hoofdmaat een aparte mal, waarover de stof wordt gestoomd en getrokken. Alles is handwerk en dat mag gezien worden.” Komen ook de heren op Waregem Koerse in aanmerking voor de hoedenwedstrijd? Charlotte: “Iedereen kan deelnemen, maar je moet natuurlijk wel een opvallende hoed dragen. Het zou
heel leuk zijn als er ook heren tussen zitten. We zijn 2024, dus ook zij mogen uitpakken met een extravagante hoed.”
© Alle rechten voorbehouden.
Niets uit deze uitgave mag
worden overgenomen zonder
voorafgaandelijke toestemming
van Studio Tornado.
Uitgever en grafisch vormgever
Rudi Devolder
T 0485 75 86 17