HET VERHAAL VAN WAREGEM KOERSE… EN DAT VAN U!

TERUGBLIK OP 2023

DE NIEUWE STER AAN DE GAVERBEEK

29 augustus 2023. POLINUIT is de naam die toegevoegd mag worden aan de lijst van kampioenen die twee keer de ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen gewonnen hebben. Deze prestatie is niet evident. Doorheen de geschiedenis van 155 Grote Steeples konden in Waregem – los van de drie legendes Redpath, Spectre en Taupin Rochelais – vijftien paarden de dubbel binnenhalen. POLINUIT heeft de verdienste om zich bij deze groep te voegen.

POLINUIT en jockey Angelo Zuliani winnen de ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen voor een tweede keer op rij.

Zou hij de vijf deelnemers van trainer Patrice Quinton kunnen verslaan? Dat was de vraag die vorig jaar de gemoederen bezighield toen de zeven deelnemers zich opstelden voor de ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen. Met ‘hij’ werd uiteraard POLINUIT bedoeld, de lichtgrijze ruin die een jaar eerder de hegemonie van Patrice Quinton en Ecurie des Dunes kon doorbreken. Met de merrie GRIVETTA als outsider had POLINUIT nog een zesde tegenstander. Maar het waren vooral de paarden van Ecurie Haras d’Erable die voor het gevaar moesten zorgen. Hun HECLYPSE BLUE en de andere Baron Casier Steeple- Chase-winnaar DREAMMY LOVE kenden het parcours. Evenals GENERAL DESJY die een jaar eerder tweede werd in deze steeple voor jonge paarden en ondertussen sterker was geworden. Ook al waren er slechts zeven deelnemers, de verschillen tussen hen waren klein. Er werd dan ook een spannende race verwacht.

Ideaal gewicht

Ook de kansen van POLINUIT waren immers moeilijk in te schatten. Met een trainer als François Nicolle die kampioen is in Frankrijk en een jockey als Angelo Zuliani die in 2020 de meeste zeges behaalde bij de zuiderburen, leken de sterren gunstig te staan. Nochtans kende POLINUIT na zijn zege in de Grote Steeple van 2022 een mindere periode. In de herfst van dat jaar was de vorm weg. Hij kreeg een rustperiode en ook in de lente toonde hij zich nog niet op zijn best. Dit zorgde er wel voor dat de handicapper, die hem na zijn zege in Waregem uiteraard een hogere waarde toekende, POLINUIT weer liet zakken in de handicap. De sterkhouder van Stal Carion kreeg tijdens de zomer de vorm weer te pakken, maar de trainer liet zijn Grote Steeple-winnaar aan de start verschijnen in een hordenren in plaats van in een steeple. Hierdoor kreeg hij bij zijn zege geen extra gewicht bij. Het gevolg was dat POLINUIT mooi in de gewichten stond om deel te nemen aan zijn tweede Grote Steeple-Chase van Vlaanderen. Deze situatie is eerder uitzonderlijk bij een gewezen winnaar. De theoretische kans die POLINUIT door de handicapper kreeg werd met beide handen aangenomen.

De zegetocht van POLINUIT

POLINUIT had de hele koers rustig gevolgd in vierde of vijfde stelling. Bij de laatste passage doorheen de Gaverbeekbocht werd hij iets attenter in stelling gebracht. Het peloton bleef echter homogeen bij elkaar galopperen. In de laatste rechte lijn had jockey Angelo Zuliani echter al een belangrijk manoeuvre uitgevoerd: hij bracht POLINUIT aan de binnenzijde in stelling. Altijd handig wanneer de aankomst in een bocht ligt! De opening om de eindaanval in te zetten kwam er op het gepaste moment en POLINUIT kon in de laatste 150 meter zijn hoeven naar de zegepalm uitsteken. Thomas Beaurain, de jockey die in Waregem vier keer de Grote Steeple kon winnen met TAUPIN ROCHELAIS, plaatste nog een alles-of-niets-aanval in de laatste meters met GENERAL DESJY. Maar de zesjarige ruin strandde verdienstelijk op de tweede plaats. Het verschil tussen beiden was slechts een lengte.

Vooruitblik naar 2024

Theoretisch kunnen we dus stellen dat POLINUIT, ondanks zijn zege van een jaar eerder, opnieuw ideaal in de handicap stond om de dubbel binnen te halen. In 2024 wordt het uitkijken wat de handicapper deze keer met zijn theoretische waarde doet. Benieuwd of hij een gooi kan doen naar een derde overwinning.

Uniek beeld

Maar de Grote Steeple had naast een van de meest enerverende ontknopingen nog een ander mooi gegeven in petto. Dit was na de aankomst mooi te zien in de Focus&WTV televisie-uitzending en op de grote schermen van de renbaan. Toen de paarden na het uitbollen tot stilstand kwamen, was er een shot waarop alle deelnemers te zien waren. De zeven starters in de ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen hadden allemaal de aankomst bereikt. Het grenst aan de zekerheid dat dit ongezien is in de geschiedenis van de Grote Steeple. Het beeld waarbij alle paarden en jockeys elkaar meteen na de eindstrijd terugvinden is dan ook een heel mooi en uitzonderlijk moment. Het was een ‘Samen uit, samen thuis-Grote Steeple’. Met welgemeende felicitaties van de collega-jockeys aan de grote sterren: POLINUIT en Angelo Zuliani.

CONTACT