Ook op Waregem Koerse zien we een opmerkelijke evolutie als het over vrouwelijke jockeys gaat. Meer dan twintig jaar geleden was dit nog een zeldzaamheid, nu staan er in elke discipline meer vrouwelijke deelnemers op het programma. Een mooie evolutie waar we de komende jaren misschien en hopelijk minder aandacht moeten aan besteden omdat hun aanwezigheid steeds meer voorkomt en als normaal kan aanzien worden.
Paardenrennen is een sport waar mannelijke en vrouwelijke jockeys aan dezelfde wedstrijden kunnen deelnemen. Doorheen de geschiedenis was het eerder een mannensport, maar deze eeuw komen er steeds meer vrouwelijke jockeys in actie. In Ierland werd Rachel Blackmore twee jaar geleden door haar prachtige prestaties zelfs ‘Sportvouw van het jaar’. Ook in de rest van de wereld nemen vrouwelijke jockeys ondertussen deel aan de allergrootste wedstrijden. Hier is, in tegenstelling tot voetbal of wielrennen, geen discussie over de prijzengelden, want die zijn of de jockey nu een man of een vrouw is uiteraard dezelfde. Rolmodellen als Hollie Doyle in Engeland, Marie Vélon in Frankrijk of Michelle Payne in Australië krijgen ook in ons land navolging.
In de galopsport was België eigenlijk al een voorloper met Gouden Zweep-winnaars als Sandra Houben (2001) en Chloé Suain (2010). In de drafsport kon Hanna Huygens in 2022 de Belgische titel veroveren. Dat ze als jonge vrouw de nummer één is in een top tien waar plaats twee tot en met tien door mannen wordt ingevuld zegt symbolisch veel. Enerzijds dat de sport in aantal nog gedomineerd wordt door de mannen, anderzijds dat als vrouwen de kans krijgen, ze zich maar al te goed kunnen onderscheiden. Als we de cijfers van de Franse en Engelse opleidingscentra erbij nemen, zal het aantal vrouwelijke jockeys in Europa alleen maar toenemen.
ANN DE VOS, DE ALLEREERSTE BELGISCHE VROUWELIJKE HINDERNISJOCKEY OP WAREGEM KOERSE
Ann, hoe verliep jouw pad dat uiteindelijk naar een deelname aan Waregem Koerse zou leiden?
“Toen ze mij ooit zouden gezegd hebben dat ik op Waregem Koerse zou rijden, dan zou ik het niet geloofd hebben. Toen ik zes jaar oud was, leerde ik wel al paardrijden en ik ben nooit meer weggegaan uit de paardenwereld. De eerste keer dat ik naar Waregem Koerse ging was in 1977. Via de stal Albert De Coninck uit Wontergem was ik als verzorger betrokken bij enkele deelnemers. Uiteindelijk ben ik in 1982 in Evergem bij Hubert De Waele terecht gekomen. Dit was niet zo ver uit de buurt van Gentbrugge waar ik toen woonde. In die periode had de stal De Waele enkele kampioenen als BACALAO en CELTIC HERO, maar ze hadden ook heel wat paarden op stal die deelnamen aan hindernisrennen.”
Vrouwelijke jockeys die deelnamen aan hindernisrennen waren in die tijd een zeldzaamheid. Hoe kreeg je de kans om in Waregem te starten?
“Als er vlakke galoprennen waren waarin amateurjockeys aan de start kwamen, nam Danny De Waele plaats in het zadel. Maar op een bepaald moment liep hij een kwetsuur op en mocht ik hem vervangen. Naast de vlakke rennen wou ik, als dit mogelijk was, ook deelnemen aan hindernisrennen. Op Waregem Koerse kon ik met mijn paard PRINCE BEOWULF aan de start verschijnen en dit in de kleuren van Hubert De Waele. Het jaar nadien gebeurde dit in de kleuren van mijn vader.”
Hoe kijk je terug op je eerste deelname in 1984?
“Voor mij was dit de kers op de taart. Ik had dit nooit durven dromen en voor mij was Waregem al een speciale plaats. Van mijn 16de tot mijn 19de gaf ik namelijk ook paardrijles in het Bloso-centrum (n.v.d.r. nu Sport Vlaanderen). Ik heb in Waregem 27 paardenkampen gegeven en met die paarden oefenden we al eens op de renbaan. Dat ik dan enkele jaren later zou kunnen deelnemen aan Waregem Koerse was symbolisch heel mooi.”
Was je tevreden met je prestatie?
“Enorm, PRINCE BEOWULF liep die dag de beste koers uit zijn carrière. We konden ons niet bij de eerste vier plaatsen en eindigden dus net buiten het prijzengeld. Maar mijn paard had fantastisch goed gelopen. We waren heel tevreden.
Vond je toen al dat er meer vrouwelijke jockeys moesten zijn?
Eigenlijk werd er toen minder aandacht besteed aan het feit dat er in de rennen ook enkele vrouwelijke jockeys deelnamen. In de vlakke galop had je jockeys als Martine Desmet of Nancy Bloyart en die deden het toen ook al prima. Als een vrouwelijke jockey de kans kreeg, dan konden ze zeker hun mannetje staan. Ik vond dat toen ook al heel normaal dat de vrouwen tegen de mannen uitkwamen.”
Van wanneer startte je carrière in het zadel en wanneer eindigde die?
“Mijn debuut was in de herfst van 1982, in Bosvoorde en ik kon een derde plaats behalen met het paard Pin Up BOY. Ik reed bij de amateurjockeys tot in 1989. In Sterrebeek en Oostende heb ik kunnen winnen. Ik heb mijzelf wel nooit de beste jockey gevonden. Ik voelde mij beter bij mijn werk om jonge paarden op te leren of om de paarden in topconditie aan de start te brengen. Maar mijn deelnames aan de rennen en vooral die aan Waregem Koerse zijn hele mooie herinneringen.”
BELGISCH KAMPIOENE HANNA HUYGENS
In de vlakke galoprennen waren op Waregem Koerse 2022 alle ogen gericht op Karen Dieltjens. Maar in de drafsport deed Hanna Huygens vorig jaar ook van zich spreken. Met het paard KONWAY LIMBURGIA won ze de Horse Rain 4 Brain-draverij. Voor de Belgische drafliefhebber was dit geen verrassing. De 26-jarige Hanna uit het Vlaams-Brabantse Haacht behoort al enkele jaren tot de Belgische top. Meer nog, in 2022 kon ze zich voor het eerst onderscheiden als de winnares van de Gouden Sulky, de titel voor de Belgische kampioen bij de profdrivers. Hierdoor mag ze in augustus ons land vertegenwoordigen in het Wereldkampioenschap van de Drivers dat doorgaat in België, Nederland en Duitsland.
Zo staat een jonge vrouw aan de top van het Belgische draffirmament. Een talentvolle jonge dame die alle (mannelijke) tegenstanders het nakijken gaf door in 2022 maar liefst 108 zeges te behalen. Op Waregem Koerse gaf ze in 2017 al haar visitekaartje af door de Prijs Jules Storme te winnen met IGOR DARBY. Ondertussen staan er 832 (geteld tot aan 7 juni 2023) overwinningen op haar teller. Naast zeges in Zweden, Nederland, Frankrijk en Duitsland won ze al twee keer de Grote Winterprijs op Mardi Gras en drie keer een Belgische Derby. Hanna Huygens is met recht en reden de leading lady van onze Belgische drafsport.
Hoe kijk je terug op je allereerste titel als Belgisch Kampioen bij de profdrivers?
“2022 was een schitterend jaar. Ik kon zoveel overwinningen behalen en hierdoor al heel vroeg een grote voorsprong opbouwen. Heel wat van de paarden waarmee ik reed, hadden de perfecte vorm te pakken en ze konden die topvorm ook lang vasthouden. Door mijn voorsprong in het klassement zeiden veel mensen rondom mij wel al heel vroeg dat de kampioenstitel binnen was. Maar toch was ik nog voorzichtig, want er kan altijd nog iets gebeuren. In de laatste maand was het duidelijk dat de voorsprong groot genoeg was. Hierdoor kon ik in december echt genieten van het behalen van deze titel. Het was een heel aangenaam jaar. Eentje dat we niet meteen zullen overdoen.”
Vind je het belangrijk dat er gefocust wordt op het feit dat je als ‘eerste vrouw in de drafsport’ doorbreekt aan de top?
“Voor mij persoonlijk vind ik dit niet belangrijk. Zelf zou ik er eigenlijk weinig bij stilstaan. Maar ik vind het wel van belang voor de anderen. Het is een bewijs dat jonge vrouwen het in de sport wél kunnen maken en dat ze een carrière kunnen uitbouwen. Als ze de kansen krijgen, dan kan het lukken.”
Hoe beleefde je Waregem Koerse vorig jaar?
“Door de overwinning van KONWAY LIMBURGIA was mijn dag natuurlijk heel geslaagd. Ik wist maar een paar dagen voor het afsluiten van de inschrijvingen dat ik met dit paard mocht rijden. Maar ik had er vertrouwen in, want KONWAY LIMBURGIA had in Oostende al getoond dat hij de vorm te pakken had. Het was natuurlijk een koers met duozit-sulky’s en die zijn uiteraard heel anders. Je moet een beetje geluk hebben in het parcours. Maar de koers verliep schitterend en ik had een aangename bijzitter die het volste vertrouwen had in mij. Dus we konden met een goed gevoel van start gaan. In de laatste bocht bleef alles volgens plan verlopen en toen wist ik dat het in orde zou komen.”
Wat betekent Waregem Koerse voor jou?
“Het is een heel belangrijke dag omdat de paardensport die dag ook eens in de schijnwerpers staat bij het publiek dat de sport niet zo goed kent. Mensen die niet vertrouwd zijn met de wereld van de paardenrennen kennen wél Waregem Koerse. Iedereen kent Waregem Koerse. Het is een gekende naam in heel Vlaanderen. Als je dan als driver op die dag kan winnen, dan is dit supermooi door de grote belangstelling die er is. Soms is het die dag ook wel eens een gekkenhuis (lacht), maar dat hoort erbij, want anders zou het zo speciaal niet zijn.”
Hoe bereid je je voor op Waregem Koerse?
“Het goed kennen en inschatten van de tegenstanders is het allerbelangrijkste. Dit probeer ik voor elke koersdag en bij elke race zo goed mogelijk te doen. Maar voor zo’n grote dag als Waregem Koerse ga ik nog iets meer de details van de concurrenten bekijken. Vooral dan van de buitenlandse deelnemers, want die zijn soms minder gekend dan de paarden die op andere meetings in ons land ook aan de start komen. Daarnaast wil ik me niet te veel laten opfokken door die dag. Niet te veel nadenken bij het feit dat het Waregem Koerse is en de koers proberen te rijden alsof het een gewone koers is. Ik ken de hippodroom, want ik rijd er ook op de andere meetings. Dus probeer ik uit te gaan van mijn eigen krachten en dat van mijn paard.”
Wat is je doel voor 2023?
“Heel eenvoudig: nog eens winnen op Waregem Koerse! Dat zou ontzettend fijn zijn.”
© Alle rechten voorbehouden.
Niets uit deze uitgave mag
worden overgenomen zonder
voorafgaandelijke toestemming
van Studio Tornado.
Uitgever en grafisch vormgever
Rudi Devolder
T 0485 75 86 17