HET VERHAAL VAN WAREGEM KOERSE… EN DAT VAN U!

POLINUIT DOORBREEKT DE QUINTON-HEGEMONIE

Eén keer de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen winnen is niet eenvoudig. Twee keer na elkaar is al heel uitzonderlijk. Meerdere zeges na elkaar behalen is al een echt huzarenstuk. Wat Patrice Quinton in het tweede decennium met de heerschappij van zijn Ecurie des Dunes presteerde, is zo uitzonderlijk dat we deze gewoonte niet als vanzelfsprekend mogen zien. Vorig jaar werd hiervoor het bewijs geleverd. Voor het eerst sinds 2010 ging de zege in de Grote Steeple niet naar de sterke man uit Dragey. De 8-jarige ruin POLINUIT, eigendom van Stal Carion en getraind door François Nicolle, ging immers met de welverdiende zege aan de haal.

 

 

De 175ste editie van Waregem Koerse was een echte feesteditie. De extra optredens zorgden voor extra gezelligheid. Maar de blikvanger is uiteraard de ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen waarin 7 paarden aan de start kwamen. De Franse trainer Patrice Quinton was een jaar eerder in zijn haast surrealistisch doel geslaagd om de Grote Steeple voor een tiende keer op rij te winnen. Ergens was de druk bij hem dus iets minder. En blijven winnen bestaat niet… In 2022 moest Patrice Quinton vrede nemen met een tweede en een derde plek. Ook niet slecht! De paarden PREMIER VERT en HECLYPSE BLEU deden hun uiterste best, maar ze moesten in de laatste rechte lijn hun meerdere erkennen in POLINUIT. Deze lichtgrijze volbloed had de Franse topjockey Angelo Zuliani in het zadel. Die won voor het eerst op Waregem Koerse en kon dit wel smaken. Grote koersen won hij al eerder in zijn carrière, want in het Franse Auteuil, het hindernismekka van onze zuiderburen, is hij een vaste naam tussen de deelnemers in de kampioenschapsrennen.

Kampioenstrainer
Opmerkelijk aan POLINUIT is dat hij getraind wordt door François Nicolle. Deze man uit Royan-La Palmyre timmerde de voorbije jaren aardig een weg naar de top. In 2018 kon hij voor het eerst de kampioenstitel bij de Franse trainers veroveren. Vorig jaar verlengde hij zijn dominantie met een vijfde kampioenstitel op rij. Om een idee te geven hoe indrukwekkend hij is: in totaal kwam hij in 2022 in Frankrijk met 265 verschillende paarden aan de start. Die wonnen samen maar liefst 172 rennen en dit was goed voor 7,3 miljoen euro aan prijzengeld. Met deze cijfers mag Waregem Koerse trots zijn dat een naam als François Nicolle op het palmares staat van de ING Grote Steeple-Chase van Vlaanderen. Hij is immers iemand die in elke grote Franse koers met enkele toppaarden aan de start komt.

Het grote doel
POLINUIT was voor de trouwe Waregem Koersebezoeker geen onbekende naam. In 2019 maakte hij al kennis met de Gaverbeekhippodroom door zijn deelname aan de Prijs Jacques du Roy de Blicquy. Hierin werd hij sterk tweede en dat dit op slechts 5-jarige leeftijd gebeurde, gaf aan dat hij nog over een ruime progressiemarge beschikte. Dat zagen we de jaren daarop. POLINUIT werd opmerkelijk tweede en eervol vierde in twee edities van de Grand Steeple-Chase de Deauville in Clairefontaine. In 2021 bevestigde hij met een fraaie overwinning in de Grote Steeple van Bordeaux. Daarna werd de licht grijze kampioen voorbereid op Waregem Koerse. Het plan werd perfect uitgevoerd en zo kreeg de Grote Steeple, vier jaar na de laatste zege van de onvergetelijke en legendarische TAUPIN ROCHELAIS, opnieuw een overwinning van een bijna witte steeple-chaser. POLINUIT had hierdoor enkele belangrijke punten gescoord in het circuit van de Crystal Cup. Dit is een circuit bestaande uit 11 verschillende Steeple Chase-Cross Countryrennen in 7 landen. Na zijn zege in de Grote Steeple werd beslist om deel te nemen aan de Crystal Cup-rennen in het Italiaanse Merano en in Compiègne. Hierin kende POLINUIT minder geluk. Een welverdiende rustpauze werd hem gegund. Deze lente maakte hij zijn comeback en nam hij deel aan de prestigieuze Prix du Président de la République in Auteuil. Als hij de zomervorm opnieuw te pakken krijgt, kan de nieuwe Waregemse ster een gooi doen naar de dubbelslag. Geen eenvoudige opdracht, maar de klasse is aanwezig om dit te doen.

CONTACT