40 JAAR GELEDEN WON DE BUURMAN VAN DE HIPPODROOM DE GROTE STEEPLE
Vraag aan een ervaren koersbezoeker om zich een winnaar van de Grote Steeple te herinneren en de naam van PIGGLY WIGGLY wordt al gauw genoemd. Zelfs paardenliefhebbers die nog niet geboren waren in de jaren ’80 hebben deze naam al zien of horen passeren. Als je de mooiklinkende naam één keer gehoord hebt, onthoud je die meteen, maar in de Waregemse regio wordt deze volbloed ook in één adem genoemd met zijn eigenaar Walter Kemseke. De Waregemnaar kwam elk jaar met veel hindernispaarden aan de start. De zege van PIGGLY WIGGLY was zijn hoogtepunt. Ondertussen zijn we 40 jaar verder en is dit een ideaal moment om eens terug te kijken naar deze Waregemse legende die nooit vergeten mag worden.
Het prille begin
Toen PIGGLY WIGGLY in 1976 geboren werd, was de kans dat hij ooit in de hindernisrennen zou schitteren ontzettend klein. Het paard had 100 procent Amerikaans bloed in zich en leek dus eerder gericht op de vlakke galoprennen. PIGGLY WIGGLY was op jonge leeftijd eigendom van mevrouw Descamps. Zij was in de jaren ’70 een van de meest toonaangevende eigenaars van volbloeden in ons land. Paarden met Amerikaanse bloedlijnen waren in die periode heel populair in Europa. Ook Mevr. Descamps wou op die manier nieuw fokkerijbloed in ons land brengen. Omdat PIGGLY WIGGLY veel snelheid in de genen had, maakte hij al op tweejarige leeftijd zijn debuut. In Oostende kon hij een sprint over 1.000 meter winnen. De perfecte start van een carrière, maar als een tweejarige over een sprintafstand wint, lijkt niets te wijzen op het feit dat hij later over de lange afstand steeple-chase rennen zou betwisten. Die zege maakte indruk en in het najaar kon PIGGLY WIGGLY op de Brusselse renbanen twee keer derde worden tegen de beteren van zijn jaargang. Op driejarige leeftijd bleef PIGGLY WIGGLY zich meten met de top. In april 1979 won hij in Bosvoorde de Prijs Duc d’Ursel, dit was een van de voorbereidingsrennen op de Belgische Derby.
Lou Follet
De klassieke tour zou PIGGLY WIGGLY echter niet opgaan. Na een rustperiode waarin hij nog wat groeide en sterker werd, zag Lou Follet in het jonge talent een paard voor de hindernisrennen. Lou Follet was een grote naam in de Belgische paardenwereld. Hij was betrokken bij de stal Descamps en was voordien een topjockey die in 1967 zelfs de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen kon winnen. Voordien had hij ook al twee keer de Prijs van de Leie (de Kleine Steeple) gewonnen. Wie kon dus beter dan deze vakman een paard leren springen?
Nieuwe eigenaar
Rond het jaar 1980 stopte mevrouw Descamps met haar activiteiten in de paardenrennen. Zo kregen haar paarden een nieuwe bestemming. PIGGLY WIGGLY werd eigendom van Hubert De Waele. Deze galopliefhebber uit Evergem had in die periode enkele toppers op stal voor de vlakke rennen, maar was ook in de hindernisrennen heel actief. Als eigenaar won de Oost-Vlaming zelfs in 1981 een hordenren op Waregem Koerse met GREGORIAN. PIGGLY WIGGLY was een nuttige aanwinst, eindigde steeds bij de eerste vier, maar was in dat jaar geen winnaarstype. Ereplaatsen waren zijn kenmerk. Door een gelukkig toeval kon PIGGLY WIGGLY in de zomer van 1982 verhuizen naar het paardenbestand van Walter Kemseke.
Nieuwe trainer
Die liet PIGGLY WIGGLY wat tot rust komen. Niet lang daarna bedankte zijn nieuwe aanwinst hem met een indrukwekkende zege in Oostende. Diezelfde dag was ook de Franse trainer Rémi Cottin aanwezig op de Wellingtonhippodroom. Die was gecharmeerd door
de prestatie van de toen zesjarige ruin. Walter Kemseke besliste om PIGGLY WIGGLY in Frankrijk op training te zetten en zo kon het paard kennismaken met nieuwe hindernissen en verschillende parcoursen die hem zouden voorbereiden op zijn allergrootste moment.
De weg naar Waregem
PIGGLY WIGGLY boekte progressie in Frankrijk. Hij werd sterker en kon in de lente van 1983 enkele ereplaatsen behalen in Argentan en Orléans. Op 24 april kon hij op diezelfde baan van Argentan zijn eerste zege behalen in een steeple-chase over 4.000 meter. Dit zorgde ervoor dat PIGGLY WIGGLY ingeschreven werd in de Grote Steeple van Rome, op de historische Italiaanse renbaan van Capanelle. Zonder grote verwachtingen kwam hij aan de start, maar tot ieder verbazing won hij deze Italiaanse topper. De voorbereiding op de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen kon worden aangevat. Via een hele sterke tweede plaats in Saumur en een vierde plek in Vittel, kwam PIGGLY WIGGLY op 30 augustus 1983 terug naar zijn thuisland. De vroegrijpe sprinter van vijf jaar eerder was een volleerd steeple-chaser geworden. De legendarische Grote Steeple-Chase van Vlaanderen 1983
Er kwamen dat jaar acht deelnemers aan de start in de Grote Steeple. De prijzenpot was voor die editie met 25 procent gestegen en bereikte voor het eerst de symbolische kaap van 1.000.000 BEF (= ongeveer 25.000 euro). Het deelnemersveld had met INDORE II (1979) en HUGGY (1981) twee gewezen winnaars aan de start. Maar het was vooral HUGGY die dé grote ster was. Het paard van de Stal Van Landschoot was op dat moment de grote steeple-chase kampioen van ons land. Na zijn zege in de Waregemse Grote Steeple van 1981 werd hij het jaar daarop tweede met een gewicht van 72 kg. HUGGY was een grandioze kampioen met zeges in de Grand Steeple-Chase de Bruxelles in 1980 en maar liefst drie overwinningen in de Grote Steeple-Chase van Oostende (1980-1981 en 1983). Als we nu terugkijken op onze geschiedenis kunnen we stellen dat HUGGY een van de beste steeple-paarden is geweest die ons land ooit heeft gekend, toch zeker in de laatste 60 jaar. En daartegen moest PIGGLY WIGGLY meteen de degens kruisen.
De koers werd memorabel. PIGGLY WIGGLY die bereden werd door René Bouteloup nam meteen het kopwerk voor de rekening. Zijn jockey kende de Gaverbeekhippodroom als zijn broekzak, want de Fransman had toen – de grote en de kleine steeple samengeteld – al vijf keer kunnen winnen in Waregem. PIGGLY WIGGLY liep van het veld weg en HUGGY was de enige die kon volgen. De andere zes volgden hopeloos op achterstand en zouden nooit een rol van betekenis spelen. De Grote Steeple van 1983 was een duel tussen twee grootheden uit de Waregemse geschiedenis. Alhoewel… Van een echte strijd was er nooit sprake. Daarvoor was PIGGLY WIGGLY die dag gewoon te sterk. Hij had op een bepaald moment bijna 100 meter voorsprong op HUGGY die op zijn beurt mijlenver voorop lag op de derde. Dit duo was zo sterk! Bij de laatste doortocht aan de Gaverbeek werd al duidelijk dat als PIGGLY WIGGLY geen fout meer zou maken in de laatste ronde hij de winnaar was. Toen HUGGY als tweede over de Gaverbeek sprong, kreeg hij van zijn jockey Donald Van Oost een dankbare streling in de hals. Alsof hij al wist dat de zege buiten bereik was, dat ze samen mooi tweede zouden worden en dat die tweede plaats qua waardering even veel waard was als een zege.
HUGGY kon die tweede plaats ook vasthouden. Een Belg die drie jaar na elkaar bij het winnend koppel eindigde, hoort terecht thuis in de galerij van de Waregemse grootheden. Maar die dag viel er niets tegen PIGGLY WIGGLY in te brengen. Zijn laatste ronde was een one-horse-show. Hij was met een straat voorsprong op weg naar een van de meest legendarische zeges in de geschiedenis van Waregem Koerse. Dit alles in de witte kleuren met rode sterren. Toevallig de kleuren van de stad Waregem, maar vooral de eigenaarskleuren van Walter Kemseke, de trotse buurman die samen met zijn familie kon genieten van een droom die werkelijkheid werd. De stad Waregem feestte die nacht heel gezellig mee…
© Alle rechten voorbehouden.
Niets uit deze uitgave mag
worden overgenomen zonder
voorafgaandelijke toestemming
van Studio Tornado.
Uitgever en grafisch vormgever
Rudi Devolder
T 0485 75 86 17