HET VERHAAL VAN WAREGEM KOERSE… EN DAT VAN U!

NIEUW OP WAREGEM KOERSE

PONYRENNEN VAN DE SOUMILLON ACADEMY

Een opvallende nieuwigheid op Waregem Koerse 2024 is dat er dit jaar ook ponyrennen georganiseerd worden. Dit zijn uiteraard geen officiële wedstrijden, maar ze krijgen wel een professioneel karakter. We mogen deze ponyrennen immers niet vergelijken met de ponykoersen die we doorheen Vlaanderen zien.

De twee ponyraces die we op Waregem Koerse zullen kunnen aanschouwen staan onder supervisie van de SIPA, de Soumillon International Pony Academy. Deze academie leidt
de jockeys van de toekomst op. De organisatie is in handen van Christophe Soumillon, de 43-jarige Belgische topjockey die ondertussen al meer dan 20 jaar tot de top van de wereld behoort.

Photographer Jean Luc Flemal

Christophe Soumillon is een naam die als jockey over de hele wereld bekend is. Eigenlijk is hij de meest succesvolle Belgische paardenruiter uit onze geschiedenis. Door zijn palmares hoort hij thuis in de groep van meest succesvolle internationale topjockeys. Op zijn vijftiende vertrok hij vanuit Brussel naar Chantilly om de jockeyopleiding te volgen. Twee jaar later kon hij als leerlingjockey zijn eerste stappen op weg naar de top zetten. Nauwelijks vier jaar later won hij de Prix du Jockey-Club, de Franse Derby. Daarna zou hij tien keer de ‘Cravache d’Or’ winnen, watovereenkomt met het winnen van de Franse kampioenschapstitel. Tot nog toe won Christophe Soumillon twee keer de Prix de l’Arc de Triomphe. Toen werd hij vooral door de Waalse pers genomineerd in de categorie Sportman van het Jaar waarin hij achtste werd. Maar met zijn staat van dienst hoort hij eigenlijk heel vaak in de top-3 thuis. Vooral toen hij in 2014 voor 110.000 toeschouwers in Tokio de Japan Cup kon winnen. In 2017 brak hij het Europese record door als jockey in één jaar 306 zeges te behalen. In datzelfde jaar behaalde hij de eerste van zijn twee overwinningen in de Dubai World Cup, de met 12 miljoen dollar aan prijzen hoogst gedoteerde ren van de wereld. Christophe Soumillon won in 19 verschillende landen.

Eregast

En ook al is Frankrijk al sinds zijn vijftiende zijn tweede vaderland, Soumillon voelt zich nog steeds op en top Belg. Vorig jaar lukte het eindelijk om het grote voorbeeld van alle Belgische jockeys naar Waregem Koerse te krijgen. Niet om deel te nemen, want de man met meer dan 3.800 zeges rijdt in de vlakke galoprennen en niet in steeple-chases. Christophe Soumillonwas er als eregast om de prijzen uit te reiken. Zo kon het zaadje al geplant worden om de gloednieuwe ponyraces te koppelen aan Waregem Koerse. De aanwezigheid van onze nationale trots was een eer voor Waregem Koerse en in het interview op de baan hoorden we ook zijn respect voor het evenement: 

Christophe, hoe voelde het om aanwezig te zijn op Waregem Koerse?

Christophe: “Super, het is echt prachtig om de unieke sfeer van dichtbij mee te maken. De voorbije jaren moest ik die dag vaak zelf rijden in bijvoorbeeld Deauville waardoor ik er niet kon bij zijn. Maar dit jaar lukte het wel en het is deze keer echt genieten.” Kende je Waregem al van uit je kindertijd? Christophe: “Ja, uiteraard. Ik ben opgegroeid in Brussel en de hippodrooms van Sterrebeek, Bosvoorde en Groenendaal waren mijn tweede thuis. Ook op de hippodroom van Oostende gingen we jaarlijks op bezoek. Maar Waregem kwam bij ons thuis ook vaak ter sprake. Mijn vader Jean-Marc was vroeger ook jockey en die heeft vroeger nog vaak op Waregem Koerse gereden.”

De spannende aankomst van de SIPA-race op de hippodroom Paris-Longchamp

Herinner je je nog iets van die periode?

Christophe: “Zelf was ik nog te klein om mijn vader in Waregem te zien rijden. Sommige deelnames dateren ook nog van de jaren voor mijn geboorte. Maar het feit dat mijn vader jockey was in de hindernisrennen heeft ervoor gezorgd dat ik de passie ook voor deze discipline heb meegekregen.”

De liefde voor de hindernisrennen is bij Christophe Soumillon inderdaad te zien. Heel uitzonderlijk nam hij enkele keren deel aan een hordenren in Auteuil. Het was eerder een stunt en tegelijk een eerbetoon aan zijn vader. Maar in 2010 won hij de Grande Course de Haies d’Auteuil. Dit is de belangrijkste hordenren van Frankrijk. Met het paard MANDALI heeft hij de ren tactisch naar zijn hand gezet. De ren had een van de meest spectaculaire ontknopingen.

Het talent dat Christophe Soumillon al zo vaak in de vlakke rennen had laten zien, kwam nu tot uiting in de grootste hordenren van het jaar.

SIPA

Ook anno 2024 behoort hij nog steeds tot de Franse top. Maar nu is daar ook de SIPA (= Soumillon International Pony Academy) bijgekomen. Terwijl Christophe Soumillon nog steeds deel uitmaakt van de internationale jockeytop, is hij ook al bezig met na te denken wat hij na zijn carrière kan doen. Dat hij in de sport blijft staat buiten kijf. Mogelijkheden in de media of zelf trainer worden zijn een optie. Maar op dit moment valt de keuze op het creëren van een academie voor jonge jockeys. En die leren de knepen van het vak door op jonge leeftijd te leren racen met pony’s. De bedoeling is dat dit op professionele wijze gebeurt. De ponyrennen gaan door op grote en gekende hippodrooms. Zo stond er begin mei een ren op het programma op de vlakke galoprenbaan nummer één van Frankrijk: Paris Longchamp. Op deze ‘Temple du Classicisme’ konden de jonge ruiters niet alleen kennismaken met de prachtige piste, maar houden ze ook rekening met de verplichtingen die jockeys in de opbouw naar een ren moeten nakomen. De uitrusting, het gedrag in de paddock, de opwarming naar de start toe,… het zijn allemaal aspecten die worden aangeleerd om correct uitgevoerd te worden. Ook na de koers kan er een debriefing door de koerscommissarissen gebeuren. Het doel is om de gemotiveerde ruitertjes alles mee te geven om later een echte jockey te kunnen worden. En als de informatie en de tips gegeven worden door een wereldtopper als Christophe Soumillon, dan kunnen de jonge talenten daar alleen maar van profiteren.

Als bezieler van dit project heeft Christophe Soumillon onlangs geïnvesteerd in Saint-Arnoult, nabij Deauville. Daar zal zich binnenkort op een domein van 48 hectare de hoofdzetel bevinden van zijn academie. De werkzaamheden staan in de startblokken. Ze omvatten niet alleen het paardentrainingscentrum voor de jongeren. Er wordt ook gedacht om alles optimaal klaar te maken voor het fokken van racepony’s. Ondertussen bieden Christophe Soumillon en de S.I.P.A. tijdens de schoolvakanties vlakke en hindernisponyraces aan in Chantilly en Deauville en dit voor jongeren van 8 tot 15 jaar. In Waregem Voor Christophe Soumillon is het symbolisch mooi dat zijn zelf opgerichte academie voor het eerst de grenzen verlaat in zijn thuisland België. Op Waregem Koerse zijn er immers twee ponyrennen voorzien. De eerste wordt gereden bij het begin van de namiddag. De tweede is na de laatste Steeple- Chase voorzien. 

Onze beste jockey aller tijden kijkt in ieder geval vol trots uit om zijn geesteskind in Waregem voor te stellen: “De infrastructuur van de Waregemse hippodroom is geweldig. Er loopt trouwens ook heel wat jockeytalent rond in België. De ponyren zal een extra boost geven aan Waregem Koerse. Die ponyrennen zullen voor extra spektakel zorgen, want die jongens zullen maar al te graag winnen op zo’n bomvolle renbaan.” Organisatorisch is het zo dat de Fegentri dit jaar een versie voor junioren heeft gecreëerd. De Fegentri is de internationale club voor ‘gentlemen-riders en cavalières’ en deze federatie voor amateurjockeys heeft door de sponsoring van Christophe Soumillon een apart circuit voor de jongeren kunnen creëren. Het bestaat uit vijf internationale etappes van vlakke ponyrennen voor de beste juniorenvertegenwoordigers uit België, Frankrijk, Zweden, Italië en Hongarije. Het is dan ook één van die etappes die Waregem op 27 augustus verwelkomt. Deze professioneel georganiseerde ponyrennen zorgen in ieder geval voor een nieuw aspect op Waregem Koerse. En wie weet… zien we die namiddag de winnende jockey van de Grote Steeple van 2040 aan het werk…

sipa.ffe.com

Christophe Soumillon geeft de laatste richtlijnen voor de Fegentri Junior wedstrijd.

CONTACT