HET VERHAAL VAN WAREGEM KOERSE… EN DAT VAN U!

IN DE TIJDMACHINE

WAREGEM KOERSE 100 JAAR TERUG IN DE TIJD

Al enkele jaren duikt er in het officieel programmaboekje een prachtige foto op. Het beeld illustreert de sprong over de Gaverbeek van het paard IRISH LIGHT. Deze foto dateert van het jaar 1923. 100 jaar later vertellen we je het verhaal achter dit mooi historisch moment waarop niet alleen de winnaar, maar ook het grijze paard rechts in beeld een opmerkelijke rol speelde… 

28 augustus 1923. Waregem Koerse bestond 76 jaar. Die dag werd de Grote Steeple-Chase van Vlaanderen voor de 61ste keer verreden. In de prijzenpot zat een totaal bedrag van 15.000 Belgische Frank. Als we dit zouden omrekenen met alle inflaties en wijzigingen dan komen we anno 2023 een bedrag uit dat niet zo ver verwijderd is van de huidige 80.000 euro. Van de twaalf vooraf ingeschreven deelnemers stonden er uiteindelijk zes op het programmablad. Hiervan gaf de merrie FIRST CIRCLE op de dag zelf nog forfait en zo waren er dat jaar vijf deelnemers in de Grote Steeple. Dit was iets minder dan de zeven starters van de twee vorige jaren. Het paard IRISH LIGHT werd bereden door Louis Vande Poele en dit was een extra reden om hem als favoriet aan te duiden. De jockey Vande Poele was in die periode een van de toppers in het zadel. In datzelfde jaar maakte hij furore door ook de prestigieuze Grote Steeple-Chase van Brussel in Groenendaal te winnen. IRISH LIGHT moest met 75 kg wel veel gewicht dragen. Dit kwam omdat hij in die zomerperiode twee keer kon winnen in Oostende. Dat hij het goed deed op de Wellingtonrenbaan toonde hij ook al met zijn vierde plaats in de Grote Steeple- Chase van Oostende. IRISH LIGHT was in ons land dus een heel gekend renpaard.

Unieke foto

Op het moment dat de foto genomen werd, zijn we toe aan de tweede sprong over de Gaverbeek. De afstand van de wedstrijd was toen 4.100 meter. Het vijfdelig veld was intussen al sterk uitgedund. Aan de eerste hindernis verloor het paard HIGH DUTCH al zijn jockey. Nauwelijks 500 meter verder weigerde de outsider BERRU om te springen. Toen ook GOREY de eerste doortocht aan de Gaverbeek niet zonder kleerscheuren kon passeren, waren er slechts nog twee deelnemers in koers. Op de foto van de tweede doortocht staat helemaal rechts de grijze GEMIONCOURT in beeld. Deze zesjarige ruin had wel veel aanzien, want eerder dat jaar werd hij derde in de eerder vernoemde Grote Steeple-Chase van Brussel. GEMIONCOURT kwam echter ten val aan de Gaverbeek. Het paard was in orde, maar zijn jockey Robinson kon de wedstrijd niet meer verderzetten en werd op een draagberrie naar het hospitaal gebracht. In die tijd was het zo dat de jockeys nog niet op het officiële programma stonden. De namen van de deelnemende jockeys werden op de dag zelf op houten bordjes op goed zichtbare plaatsen aan het publiek meegedeeld. Van jockey wijzigen kon dus nog. 

En blijkbaar ook in koers! Luitenant Van Derton kon het niet aanzien dat de talentvolle GEMIONCOURT het tweede prijzengeld van 2.500 Belgische Frank zou missen. De man had een uur eerder al een derde plaats behaald in de Prijs van de Leie, de Steeple-Chase voor militairen. Hij had zijn rijdersuitrusting nog aan en snelde naar de grijze GEMIONCOURT. Zo had het paard van Baron Jean de Crawhez plots een nieuwe jockey. Op grote achterstand van IRISH LIGHT kon GEMIONCOURT op die manier toch nog de tweede plaats veroveren. Aangezien het gewicht van de jockey niet lager was dan op het programma was voorzien, werd dit volgens de toenmalige reglementen aanvaard. De naam van IRISH LIGHT mocht aan het palmares toegevoegd worden. Door de fotografie is zijn schitterende prestatie op beeld blijven verder leven. Voor wie zich zou afvragen hoe de gekleurde versie er zou uitzien: de jockeyuitrusting was turquoise, met twee violetgekleurde strepen. Dit waren namelijk de eigenaarskleuren van de trotse eigenares Mrs. A. Law. 

 

LEUKE WEETJES VAN 100 JAAR GELEDEN

In 1923…

…stonden er 7 koersen op het programma. Er waren 2 steeple-chases, 4 hordenrennen en 1 drafkoers.

… werd de drafkoers pas voor de vierde keer verreden. De paarden mochten zowel aangespannen als bereden aan de start verschijnen. Er kwamen zes paarden aan de start en die moesten 2.400 meter afleggen. De winnaar was ORMONDALE van de Stal Vanlandeghem.
Volgens de krant ‘La Nation Belge’ stond het publiek voor die koers op de baan (!) om de koers goed te kunnen zien. Deze koers is trouwens de voorloper van de Grote Prijs van de Stad Waregem.

…werden in de eerste koers alle paarden te koop aangeboden. De winnaar van deze hordenren, RIBERA, was niet alleen een populaire favoriet, maar werd na de ren verkocht voor 3.800 Belgische Frank.

… werd de Prijs van de Leie voor een vijfde keer georganiseerd. Deze koers was een steeple-chase over 3.500 meter. De ren was voorbehouden voor officieren die op dat moment in dienst waren. Ze reden niet in de gekende jockeyuitrusting, maar droegen hun militaire kledij. Ook de paarden waren eigendom van het regiment. Ze moesten één keer over de Gaverbeek springen.

… was er in de zesde koers een soort wedstrijd tussen Gent en Brugge. In een aanvullende koers namen deelnemers die lid waren van de ‘Cercle Equestre brugeois’ en de ‘Cercle Equestre gantois’ het tegen elkaar op. De amateurrijders moesten lid zijn van deze verenigingen om te mogen deelnemen aan de wedstrijd. Deze regionale organisaties hadden als doel mensen die paarden hadden met elkaar te verbinden.

… was er bij de toegangsprijs nog geen gelijkheid tussen man en vrouw. De inkom voor mannen was 20 Belgische Frank, de vrouwen mochten binnen voor 10 Belgische Frank. Voor kinderen was de prijs 5 Belgische Frank.

… werd het middenplein van nu toen nog vrolijk de ‘Pelouse’ genoemd. Voor 3 Belgische Frank stond je al in het midden van de actie. 

IN DE TIJDMACHINE

CONTACT