HET VERHAAL VAN WAREGEM KOERSE… EN DAT VAN U!

GESPREK MET ANNE DE BAETZELIER

“HEERLIJK OM DIE OPWINDING VANOP DE EERSTE RIJ MEE TE MAKEN”

Een grandioos event vraagt om een elegante omkadering. Ook dit jaar wordt daar ruimschoots in voorzien, met heel wat animatie naast de Grote Steeple-Chase. De rode draad door de geplande activiteiten is de zoetgevooisde stem van presentatrice Anne De Baetzelier.

Sinds 2022 leidt presentatrice Anne De Baetzelier Waregem Koerse met haar unieke charme in goede banen. Bezoekers blijven op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen en mooiste verhalen via haar microfoon. Een goede voorbereiding en een talent voor improvisatie verzekeren een succesvolle paardenkoers.

Hoe is Waregem Koerse bij
jou terechtgekomen om deze feestelijke dag aan elkaar te praten?

Anne: “Eigenlijk ben ik al langer aanwezig op de paardenkoers dan 2022. Van 2013 tot 2016 presenteerde ik namelijk de live-uitzending voor Focus-WTV, waarbij we drie livewedstrijden en een aantal nabeschouwingen brachten.

Voor de 175e uitzending in 2022 wilde de organisatie een feestelijk accent. Er werd heel wat randanimatie opgezet en ik mocht het geheel aan elkaar praten. Dat was zo’n succes dat die animatie en ikzelf de komende edities gebleven zijn. Ook dit jaar ben ik er weer bij.”

Er is heel wat te doen tijdens Waregem Koerse. Wat is jouw rol?

Anne: “Ik neem interviews af met de burgemeester, de voorzitter, sponsors, eigenaars van deelnemende paarden en andere aanwezigen, en doe voor- en nabeschouwingen. Zo voer ik gesprekken met de co-drivers van de Horse Race 4Brain. Dat zijn bekende Vlamingen die meerijden met de jockeys voor het goede doel. Zo had ik al Jelle Vossen, Niels Albert, Karl Vannieuwkerke en Emma Meesseman naast me. Emma was erg nerveus, ze heeft geen ervaring met paarden en is als basketster een stuk groter dan de meeste ruiters. Achteraf gaf ze gelukkig toe dat haar zenuwen nergens voor nodig waren. Tijdens
de jubileumeditie van 2022 won een rasechte Waregemnaar ook zo’n zitje als co-driver en hij won meteen de eerste prijs. Fantastisch voor hem, want hij was echt begeesterd door paarden. Een andere fijne herinnering is een gesprek met een Waregemnaar die op zijn 95e al voor de 80e keer aanwezig was op de paardenkoers en zijn herinneringen met ons deelde.”

“Voor de verslaggeving van de wedstrijden kijk ik natuurlijk naar Nicky De Frene, die al ruim dertig jaar commentator van dienst is. Tijdens de wedstrijden ziet hij vanuit zijn toren alles wat er gebeurt. Ik zit iets lager dan hij zodat we kunnen overleggen en de fakkel na elke race aan elkaar doorgeven. Natuurlijk moet ik weten welke discipline per wedstrijd wordt gereden: gaat het om een drafwedstrijd, een hindernissenparcours, een duorace? En over welke hindernissen gaat het specifiek?”

Heb je zelf een band met paarden?

Anne: “De sterke band tussen mens en paard spreekt absoluut tot mijn verbeelding. Ik heb als kind af en toe te paard gereden, maar deelnemen aan een wedstrijd op de piste is natuurlijk heel andere koek. Zelfs als je niets met paarden hebt, is Waregem Koerse een must om bij te wonen. Er komen 40.000 mensen op dit evenement
af. Een hoogdag voor de stad, met heel wat netwerkgelegenheid en een internationaal publiek. Het is tegelijk een visitekaartje voor Waregem en een feestweek voor zijn inwoners.
Naast de paarden staat Waregem Koerse natuurlijk bekend om zijn hoedendefilé.”

Wat mogen we van jouw outfit verwachten?

Anne: “(Lacht) ik draag zelf geen
hoed tijdens de presentatie, maar ik geniet wel van de creativiteit van de hoedendraagsters. Het leukste vind ik hoeden met natuurlijke ornamenten, zoals bloemen en planten. Tijdens de 175e editie mocht ik Willy Naessens interviewen met de winnares van de hoedenwedstrijd op zijn koets. Het was een winderige dag en ik droeg een luchtige jurk waar de wind mee kon flirten. Met mijn microfoon en fiches in mijn hand, al presenterend die koets opklimmen en tegelijk mijn jurk in bedwang houden bleek een uitdaging. Ik landde uiteindelijk op de schoot van Willy, die dat niet erg leek te vinden. De beelden werden ook nog live getoond op groot scherm. Ik wist er gelukkig een kwinkslag aan te geven.”

Waar geniet jij zelf het meeste van?

Anne: “De spontane babbels en de connectie met de mensen zijn voor mij erg belangrijk. De races zelf blijf ik spannend vinden. Je hoopt dat iedereen veilig over de meet komt en niemand uit het zadel wordt gelicht. Heerlijk om die opwinding vanop de eerste rij mee te maken. Het is ook mooi om te zien hoe heel Waregem de paardenkoers niet alleen als een trekpleister maar ook als de kern van zijn identiteit is gaan beschouwen. En terecht. Er worden kosten nog moeite gespaard om er een spectaculair evenement van te maken en dat merk je.”

 

Wie is Anne De Baetzelier?

  • Geboren in 1964 in Gent
  • In 1989 verkozen tot Miss België
  • Een rijke carrière als omroepster en presentatrice op radio en televisie
  • Veelgevraagd presentatrice voor live events, zoals Tien Om Te Zien
De 95-jarige Jan Callens deelde zijn herinneringen van 80 keer Waregem Koerse met Anne.

CONTACT